Conflictul din Ucraina a început în urmă cu aproape două săptămâni, la data de 24 februarie, iar de atunci și până acum, un bilanț tragic a fost înregistrat. Totodată, semnele arată că Rusia nu are de gând să se oprească prea curând. În aces sens, NATO vine cu precizări.
Ucraina a solicitat de nenumărate ori ajutorul NATO pentru a putea face față atacului armatei ruse, însă secretarul general Jens Stoltenberg susține că rolul Alianței este cu totul altul.
În cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele leton Egils Levits, la Riga, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că NATO are ”responsabilitatea de a se asigura că acest conflict nu se extinde dincolo de Ucraina”.
În ceea ce privește situația de acum din Ucraina, el a remarcat că ”suferința pe care o vedem acum este îngrozitoare”. Pe de altă parte, el a subliniat faptul că în cazul în care situația ar scăpa de sub control, conflictul ar putea deveni mult mai periculos la nivel mondial.
”Avem responsabilitatea de a ne asigura că conflictul nu escaladează și nu se răspândește dincolo de Ucraina. Ar fi și mai periculos, distructiv și chiar mai mortal. Situația ar putea scăpa de sub control”, a spus Stoltenberg.
În același timp, oficialul NATO a subliniat că, un răspuns la situația de securitate și pentru ”a se asigura că nu există loc de calcul greșit la Moscova”, este faptul că NATO și-a ”întărit semnificativ” prezența în partea de est a alianței.
NATO este pregătită pentru orice
Astfel, există peste 100 de avioane în alertă maximă, dar și peste 200 de nave până în Marea Mediterană și 1000 de trupe suplimentare în regiune. „Avem 130 de avioane în alertă maximă. Peste 200 de nave din nordul înalt până în Marea Mediterană și 1000 de trupe suplimentare în regiune”, a continuat acesta.
Totodată, el a mai subliniat faptul că NATO va ”proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”. Trebuie menționat faptul că precizările acestuia vin în contextul în care, până în prezent, Alianța a refuzat să se implice direct în conflict, refuzând inclusiv înființarea unei zone de excludere aeriană.
De menționat este faptul că și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat revoltat la finalul săptămânii trecute de atitudinea NATO având în vedere situația din țara pe care o conduce.
„Refuzând să înființeze o zonă de excludere aeriană, astăzi liderii NATO au dat undă verde pentru continuarea bombardării orașelor și satelor ucrainene. Toți oamenii care vor muri de azi înainte vor muri și din cauza voastră, a slăbiciunii voastre, din cauza dezbinării voastre”, a acuzat președintele ucrainean.
„Credem că țările NATO au creat un narativ potrivit căruia o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar provoca o agresiune directă a Rusiei împotriva NATO. Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi, nesiguri, în ciuda faptului că posedă arme mult mai puternice decât avem noi”, a mai spus Volodimir Zelenski.