NATO avertizează Rusia în chestiunea Belarus. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat, luni, într-un interviu acordat pentru EL PAÍS și unui grup de mass-media european, că Rusia „trebuie să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Belarusului”.

El l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin că „ar fi inacceptabil să profite de situația politică pentru a continua să se amestece în Belarus”.

NATO avertizează Rusia în chestiunea Belarus. ”Lipsa de respect a Rusiei față de integritatea teritorială a țărilor vecine”

Stoltenberg prezidează marți o întâlnire prin videoconferință a miniștrilor de Externe și de Apărare ai NATO menită, în principiu, să pregătească summitul din 14 iunie de la Bruxelles, primul cu prezența lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite.

Dar creșterea tensiunii la frontiera estică a Alianței Atlanticului, mai ales după aterizarea forțată a unui avion Ryanair la Minsk pentru arestarea unui disident belarus aflat la bord, l-a obligat pe Stoltenberg să includă Belarusul și Rusia printre cele mai presante puncte de pe ordinea de zi.

Stoltenberg s-a declarat – în timpul interviului prin videoconferință – „îngrijorat în permanență” de situația din Belarus și a vecinilor estici ai Alianței.

În special, „din cauza lipsei de respect a Rusiei față de integritatea teritorială a țărilor vecine”. Secretarul general al NATO enumeră imixtiunea Moscovei „în Moldova, unde vedem trupele rusești împotriva dorințelor guvernului acelei țări; în Georgia și, desigur, în Ucraina”.

”Preocupare față de viitorului Belarusului ca țară viabilă și independentă”

Preocuparea se extinde acum asupra viitorului Belarusului ca țară viabilă și independentă, mai ales după ce președintele din Belarus Alexandr Lukașenko a distrus toate punțile cu Occidentul prin represiunea oponenților și deturnarea de către acest stat a unui avion comercial.

„Lukașenko este un dictator, care manipulează alegerile și atacă protestatarii pașnici”, a spus Stoltenberg.

NATO se teme că izolarea internațională a regimului belarus va oferi Moscovei o oportunitate de a obține controlul asupra țării vecine. O temere care a fost formulată și în timpul summitului UE din 24 mai, într-o întâlnire cu ușile închise, în care mai mulți lideri ai comunității au avertizat cu privire la riscul anexării Belarusului de către Rusia, așa cum a făcut cu Crimeea în 2014.

„Vedem că regimul Lukașenko colaborează din ce în ce mai strâns cu Rusia și că este din ce în ce mai dependent de ei [rușii]”, a subliniat Stoltenberg. Liderul NATO cere ca „atât Rusia, cât și regimul [Lukașenko] să respecte voința poporului din Belarus”.

Președintele din Belarus s-a proclamat câștigător al alegerilor din august 2020 cu o marjă foarte largă, dar comunitatea internațională le consideră frauduloase și refuză să recunoască rezultatul acestora.

Liderul opoziției Svetlana Tihanovskaia a reclamat fără succes victoria și s-a refugiat în Lituania din cauza riscului de a fi arestată și închisă.

Contextul geopolitic declanșează alarme la Bruxelles

Presupusa răsturnare electorală a pus capăt reconcilierii în curs între Lukașenko și Uniunea Europeană, o apropiere pe care liderul belarus a căutat-o ca modalitate de a se proteja de Putin. Ruptura cu Bruxelles-ul l-a lăsat pe cel descris drept „ultimul dictator al Europei” în mâinile unui Kremlin care încearcă să recupereze o parte din teritoriul pierdut după dizolvarea URSS în 1991.

La dependența economică față de Moscova se adaugă participarea Belarusului la unele dintre marile exerciții militare pe care Rusia (ca și înainte URSS) le organizează periodic. Anul acesta, în mod specific, ambele țări vor efectua manevrele Zapad în septembrie, operațiune care a fost efectuată ultima dată în 2017.

Contextul geopolitic al exercițiului strategic declanșează alarme la Bruxelles.

„Am văzut deja cu alte ocazii că Rusia a folosit manevrele militare ca modalitate camuflată de a încălca integritatea teritorială a altor țări”, avertizează Stoltenberg, potrivit El Pais.

”Vom monitoriza îndeaproape manevrele trupelor rusești”

„Vom monitoriza îndeaproape manevrele Zapad și vom urmări cu maximă atenție și recenta acumulare semnificativă de active militare în jurul Ucrainei”, a adăugat secretarul general al NATO.

Bruxelles-ul și Washingtonul estimează că Rusia a mobilizat aproximativ 100.000 de soldați în jurul granițelor Ucrainei în aprilie, cea mai mare mișcare a trupelor rusești din 2014.

Moscova și-a redus ulterior prezența militară, dar liderul NATO asigură că „Rusia menține încă un număr mare de luptători în Ucraina și în jurul acesteia, precum și o mulțime de echipamente”.

Stoltenberg a subliniat în timpul interviului că, în ceea ce privește aliații europeni din zonă, precum Polonia și țările baltice (Estonia, Letonia și Lituania), „nu ne temem de nicio amenințare iminentă, printre altele, deoarece NATO este acolo și ne-am demonstrat angajamentul față de aceste țări”.