Rob Bauer a oferit mai multe informații în cadrul unei ședințe a Comitetului Militar al NATO. În cadrul întrevederii au participat miniștrii Apărării din țările aliate. Potrivit șefului Comitetului Militar, Alianța traversează „cea mai periculoasă perioadă” din ultimele decenii.
NATO traversează cea mai periculoasă perioadă
Bauer a subliniat că Alianța are nevoie de o transformare radicală în ceea ce privește capacitatea de a purta un război, pentru a deveni mai eficientă în viitor. Acesta a adăugat că Alianța Nord-Atlantică intră într-o nouă „eră a apărării colective”.
În momentul de față, NATO are cele mai „complete planuri de apărare” de la încheierea Războiului Rece și până în prezent.
„Plăcile tectonice ale puterii se mișcă. Rezultatul: ne confruntăm cu cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii. NATO a intrat într-o nouă eră a apărării colective. Împreună apărăm nu doar pe cei 1 miliard de oameni din 31, în curând 32, de state membre. Apărăm libertatea și democrația”, a declarat Rob Bauer.
Conform oficialului, războiul declanșat de Rusia în Ucraina „nu a fost niciodată despre vreo amenințare reală de securitate a Rusiei din partea Ucrainei sau NATO”.
„Acest război este despre faptul că Rusia se teme de ceva mult mai puternic decât orice armă de pe planetă: democrația”, a spus Rob Bauer.
Discuțiile se concentrează pe mai multe subiecte importante
Liderul militar al NATO a spus că discuțiile din cadrul Comitetului militar se vor concentra pe mai multe subiecte importante. Aceste planuri includ următoarele elemente:
- creșterea numărului de trupe de reacție rapidă ale NATO;
- construirea și dezvoltarea de noi capacități;
- adaptarea structurilor de comandă și control ale NATO;
- crearea de noi baze logistice, sprijin pentru națiunile care găzduiesc trupe NATO, mentenanță, sporirea mobilității trupelor, refacerea stocurilor de muniții.
Acesta a conchis prin a subliniat că Alianța are nevoie de „o abordare cu totul diferită a societății”. În caz contrar, susține el, nu va fi posibilă sprijinirea Ucrainei în „lupta ei existențială”.
În opinia lui, Alianța are nevoie ca „actorii publici și privați să-și schimbe mentalitatea caracteristică unei ere în care totul era planificabil, previzibil, controlabile, orientat către eficiență, pentru o eră în care orice se poate întâmpla oricând”.