Alianța Atlanticului de Nord (NATO) a cerut din nou, prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, ca Turcia să ridice vetoul privind adresarea Suediei. Secretarul general spune că țara și-a îndeplinit deja obligațiile.
Potrivit AFP, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut duminică Turciei să își retragă obiecțiile față de Suedia, țară care și-a îndeplinit obligațiile, și să grăbească aderarea sa deplină la Alianță.
Jens Stoltenberg, care a calificat întâlnirea drept productivă, s-a adresat presei după o discuție de două ore cu președintele Recep Tayyip Erdogan la Palatul Dolmabahce din Istanbul. Erdogan fusese reales cu o zi înainte pentru un nou mandat de cinci ani în funcția de șef al statului.
Aderarea Suediei ar trebuia probată înainte de summit-ul de la Vilnius
Timp de treisprezece luni, Turcia a împiedicat includerea Suediei în Alianța Atlantică, invocând îngrijorări legate de indulgența Suediei față de militanții kurzi care și-au găsit refugiu pe teritoriul său.
Potrivit lui Stoltenberg, este crucial ca această aderare să fie aprobată oficial înainte de summitul Alianței de la Vilnius, care va avea loc la 11 și 12 iulie.
Pentru a facilita acest proces, el a dezvăluit înființarea unui „mecanism permanent” între NATO și Turcia, următoarea reuniune fiind programată pentru săptămâna 12 iunie, deși locația specifică nu a fost dezvăluită.
„Aderarea Suediei la NATO va consolida securitatea sa, dar va face şi Turcia mai puternică”, a spus Stoltenberg.
Turcia nu a ratificat încă extinderea NATO
Turcia, alături de Ungaria, continuă să fie unul dintre cele două state membre NATO din cele 31 care nu au ratificat încă extinderea, după aprobarea acordată Finlandei.
Secretarul general al NATO, care a fost prezent sâmbătă la ceremonia de inaugurare a președintelui Erdogan la Ankara, în urma realegerii sale la 28 mai, și-a exprimat recunoștința față de Turcia pentru desfășurarea de trupe suplimentare în Kosovo, pe fondul tulburărilor violente în curs de desfășurare.
Ankara este implicată activ în KFOR, forța multinațională condusă de Alianța Atlantică, care operează în Kosovo.
Amintim că Guvernul turc acuză Suedia că este prea indulgentă cu organizațiile „teroriste” și cu amenințările la adresa securității, inclusiv cu grupurile kurde și cu persoanele asociate cu tentativa de lovitură de stat din 2016. De asemenea, Ungaria și-a amânat aprobarea, dar motivele nu au fost făcute publice.