Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, din nou, miercuri, Rusiei, să înceteze sprijinul pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei şi să-şi 'retragă forţele şi echipamentele militare' din această ţară, inclusiv din Crimeea anexată (în martie 2014).
'Rusia trebuie să înceteze să-i mai sprijine pe militanţi (rebeli separatişti) şi să-şi retragă forţele şi echipamentele militare de pe teritoriul ucrainean', a declarat Stoltenberg în a doua şi ultima zi a unei reuniuni a miniştrilor apărării ai Alianţei la Bruxelles. Aceştia l-au primit marţi dimineaţă pe omologul lor ucrainean Stepan Poltorak, scrie Agerpres.
În acest context, Stoltenberg a mai anunţat că şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de ţări membre ale Alianţei îşi vor arăta 'sprijinul ferm (…) pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei' primindu-l pe preşedintele Petro Poroşenko la summitul NATO de la Varşovia, preconizat să aibă loc în zilele de 8 şi 9 iulie.
Moscova a negat întotdeauna implicarea directă de partea rebelilor în conflictul soldat cu peste 9.300 de morţi din primăvara anului 2014 şi până în prezent.
Stoltenberg a regretat faptul că pe linia frontului în estul Ucrainei 'încălcările încetării focului continuă zi de zi şi observatorii OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) continuă să fie împiedicaţi în activitatea lor' de supervizare în aplicarea armistiţiului.
Acordurile de la Minsk, menite să pună capăt conflictului, 'rămân singura modalitate de a găsi o soluţie durabilă' la conflictul din estul Ucrainei, a afirmat secretarul general al NATO, subliniind că 'este urgent ca toate părţile să le pună în aplicare pe deplin'.
'Aliaţii nu recunosc şi nu vor recunoaşte anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeii' de către Rusia şi 'noi vom continua să cerem Rusiei să înceteze destabilizarea Ucrainei', a declarat Stoltenberg, amintind de poziţia adoptată de Alianţă de la începutul conflictului.
Sprijinul Rusiei pentru separatişti ia forme diferite, potrivit şefului NATO: 'Aceasta oferă ajutor material în echipamente, arme, precum şi diverse forme de consiliere şi asistenţă'.
'Ei (ruşii) acumulează trupe de-a lungul frontierei ucrainene şi continuă să ofere sprijin direct în interiorul Ucrainei', a detaliat Stoltenberg, afirmând că 'Rusia continuă consolidarea militară în Crimeea, parte a Ucrainei'.