Alianţa Nord-Atlantică a anunţat vineri că a dezvoltat un sistem multinaţional de telemedicină pentru a asigura servicii medicale în situaţii de urgenţă, informează agenţia Xinhua.
Acest proiect, lansat în 2013, a fost condus şi de oameni de ştiinţă şi experţi din România.
O conferinţă la nivel înalt desfăşurată vineri la sediul NATO din Bruxelles a marcat finalizarea proiectuluit, susţinut de Programul Ştiinţă pentru Pace şi Securitate (SPS) al NATO, potrivit unui comunicat de presă al Alianţei Nord-Atlantice.
Sistemul de telemedicină poate fi utilizat atât pentru operaţiuni militare cât şi civile, permiţând specialiştilor în medicină să ofere recomandări în timp real în situaţii de urgenţă sau în zone de luptă.
Truse medicale portabile permit conectarea la sistem la faţa locului pentru a primi sfaturi de la specialişti în medicină.
"În cazul unui dezastru, telemedicina ajută la eliminarea barierelor reprezentate de distanţă şi îmbunătăţeşte accesul la servicii medicale care de multe ori nu ar fi disponibile pe teren, chiar şi în zone îndepărtate", a declarat Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO pentru provocări de securitate.
Lansat în 2013, proiectul a fost condus de oameni de ştiinţă şi experţi din România, Statele Unite şi ţări partenere NATO – Finlanda, Republica Moldova şi Ucraina.
AGERPRES