"Obiectivul meu este de a dezvolta un adevărat parteneriat strategic între NATO şi Rusia", a declarat pentru presă Anders Fogh Rasmussen, după o întrevedere cu ministrul slovac de externe, Mikulas Dzurinda.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a avertizat încă o dată, miercuri, privind riscul izbucnirii unui nou Război Rece dacă Occidentul nu va implica Rusia în proiectul scutului antirachetă din Europa.

"Am avut anumite dezacorduri, însă există domenii în care avem aceleaşi interese, în special armele de distrugere în masă şi tehnologia rachetelor", a subliniat Anders Fogh Rasmussen.
"Am descis să dezvoltăm o apărare antirachetă a NATO, am invitat Rusia să coopereze în tehnologia antirachetă’, a adăugat el. ‘Ideea noastră este să avem două sisteme independente care cooperează – un sistem NATO şi un sistem rus – fiecare responsabil cu protecţia teritoriului său, însă capabil să coopereze, să facă schimb de date’, a explicat el.

Anders Fogh Rasmussen a reafirmat joi că proiectul scutului antirachetă din Europa nu este îndreptat împotriva Rusiei. "Sistemul nostru de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei, noi nu considerăm Rusia o ameninţare la adresa NATO", a afirmat el, încurajând Moscova "’să se concentreze asupra ameninţărilor reale, în loc să se focalizeze pe fantomele trecutului".

"Peste 30 de ţări din lume dispun de tehologia rachetelor, dintre care unele sunt capabile să atingă ţinte în teritorii ale NATO", a subliniat secretarul general al Alianţei.
SURSA: Agerpres