NATO e gata sa intervină! Klaus Iohannis: Avem un plan

Klaus Iohannis

SURSA FOTO: Twitter, Klaus Iohannis

NATO e gata să intervină! Președintele Klaus Iohannis a vorbit marți, pe 5 septembrie, despre riscul ca o dronă rusească să cadă pe teritoriul României. Acesta a declarat că știe exact cine, când și ce ar trebui să facă în acest caz.

NATO e gata să intervină

NATO e gata să intervină! Întrebat despre riscul ca o dronă rusească să cadă pe teritoriul României, președintele Klaus Iohannis a declarat că știe exact cine, când și ce trebuie făcut dacă pică ceva pe teritoriu NATO.

”La ultimul Summit NATO am hotărât asupra unor lucruri concrete şi ştiu exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO, dacă are loc un eveniment, dacă magnitudinea evenimentului este ceva ce depăşeşte lucruri foarte clare statuate în procedurile noastre, ştie toată lumea foarte clar când şi cum să facă”, a spus șeful statului, aflat la Cincu.

Acesta a fost întrebat, de asemenea, dacă este posibil să se activeze Articolul 5, iar batalionul aflat la Cincu să se angajeze în operaţiuni de luptă.

”Cu siguranţă, da, avem un scenariu, da, avem un plan pentru fiecare incident posibil. E evident, nu înseamnă şi că ne dorim să se întâmple aşa ceva. Nu ne dorim să aibă loc aceste incidente pe pământ NATO, care, în cazul de faţă, este România”, a spus Klaus Iohannis.

Se va aloca 2,5% din PIB pentru dotarea Armatei Române

Cât despre starea Armatei Române, liderul de la Cotroceni a afirmat că suntem în faza în care dotarea Armatei noastre trece în cu totul şi cu totul nou nivel, prin alocarea a 2,5% din PIB.

”Suntem în faza în care dotarea Armatei noastre trece în cu totul şi cu totul nou nivel. Încă din 2015 am decis să alocăm 2% din PIB pentru Apărare, din care o mare parte pentru dotare, iar începând din acest an alocăm 2,5% pentru Apărare”, a declarat el.

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, ”acest lucru ne-a permis să abordăm noi achiziţii de mare amploare, de mare importanţă, armament ultramodern de ultimă generaţie”.

”Dar, să nu uităm, în acelaşi timp, aceste alocări au permis o pregătire superioară a personalului militar, pregătire care evident că se desfăşoară continuu, de exemplu, aici în baza Cincu, împreună cu aliaţii. Aceste dotări care au fost achiziţionate, care s-au realizat, au schimbat complet faţa Armatei României, însă suntem hotărâţi să continuăm cu aceste programe de înzestrare şi cu siguranţă Ministerul Apărării o să vă dea mult mai multe detalii. Important e să ştim că banii sunt foarte bine folosiţi pentru dotare şi pentru pregătirea militarilor”, a afirmat acesta.

SURSA FOTO: Administraţia Prezidenţială

Atac la granița cu România

Klaus Iohannis a făcut anunţul momentului, cu privire la eventualele atacuri asupra teritoriului României, în contextul bombardamentelor efectuate de ruşi asupra portului Izmail din Ucraina.

Şeful statului a explicat foarte clar că nicio dronă, nicio piesă şi nicio parte a vreunui dispozitiv nu a ajuns în România.

Totuşi, aceste atacuri au loc exact lângă frontiera cu România, iar acest lucru este un motiv real de îngrijorare.

„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional.

Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România.

Însă da, suntem îngrijoraţi fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească”, a explicat Klaus Iohannis, aflat marţi la baza de la Cincu.

Garanții de securitate din partea NATO

Preşedintele României spune că este în permanent dialog cu ministrul Apărării pe această temă. Iohannis a dezvăluit că au avut loc atacuri chiar astăzi, 5 septembrie, la numai 800 de metri de graniţa României.

„Suntem alerţi”, precizează Iohannis, însă suntem „foarte bine apăraţi” în cadrul NATO, dă asigurări preşedintele.

„Am avut chiar astăzi atacuri care au fost verificate la 800 de metri de graniţa noastră. Deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerţi, suntem, alerţi şi suntem în cadrul NATO foarte bine apăraţi.

Pot să spun ce am mai spus, România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din istoria noastră”,

Există o dispută între România și Ucraina

Există în acest moment o adevărată controversă între România şi Ucraina pe această temă. Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, susţine că are dovezi că una dintre dronele ruseşti ar fi căzut pe teritoriul României.

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, dar şi şefa diplomaţiei de la Bucureşti, Luminiţa Odobescu, l-au contrazis însă ferm pe Kuleba.

Ministrul de Externe al Ucrainei a lăsat de înţeles că România ezită să recunoască din prudenţă şi din dorinţa de a nu escalada tensiunile cu Rusia