NATO, asemănată de mulți cu un dinozaur letargic, a anunțat săptămâna aceasta că noi grupuri de luptă se vor desfășura în patru țări de pe flancul său estic, iar Biden a anunțat că alianța va răspunde Rusiei, dacă va folosi arme chimice în Ucraina. Este o schimbare remarcabilă pentru o alianță despre care președintele Emmanuel Macron spunea, acum doi ani, că se află în moarte cerebrală. Și dezvăluie un adevăr fundamental al organizației: NATO este menită să contracareze un adversar de mare putere, în bine și în rău. Este concluzia unui articol publicat de Vox.

O alianță concepută pentru criză

De obicei, summit-urile NATO nu sunt foarte importante. Fotografia de familie a liderilor lumii este adesea cel mai memorabil moment al acestor reuniuni, în mare parte simbolice. Dar NATO, o alianță creată pentru a respinge influența sovietică în Europa în timpul Războiului Rece, a fost concepută pentru criză.

Alianța celor 30 de țări din Europa și America de Nord a fost menită să limiteze progresele Uniunii Sovietice în lume. Cu toate acestea, în urmă cu trei ani, criticii săi– inclusiv unii lideri mondiali – s-au întrebat dacă alianța mai este potrivită pentru geopolitica secolului XXI.

Unii analiști de politică externă a SUA au susținut în anii 1990 că NATO nu a fost cea mai bună alegere pentru ca SUA să se implice în Europa, după căderea URSS, dar atunci, ca și acum, scepticii nu au au avut o influență prea mare la Washington.

Predicând o așa-zisă politică externă a Americii, Trump a atacat adesea NATO; el ar fi vrut ca aliații SUA să dea mai mulți bani pentru armatele lor și chiar a sugerat că SUA s-ar putea retrage din alianță. Această poziție i-a deranjat pe membrii sistemului de securitate de la Washington. Dar Trump nu a fost singurul care a subliniat deficiențele alianței.

„Asistăm azi la moartea cerebrală a NATO”, afirma președintele Macron în 2019. Comentariul său a venit după ce Trump a scos trupele americane din Siria, pentru a evita ciocnirea cu un aliat NATO, Turcia.

Un pilon-cheie al răspunsului administrației Biden la invazia rusă

Acele critici, dar și unele preocupări de la finele anilor 2010, au determinat chiar și foști diplomați și experți considerați susținători fermi ai alianței transatlantice să spună că NATO se află în criză.
Nicholas Burns, profesor de la Harvard, acum ambasador al SUA în China, afirma că atacul lui Trump la adresa NATO și eșecul alianței de a se confrunta cu Putin „au aruncat Alianța în cea mai îngrijorătoare criză”.

Acum, NATO este un pilon-cheie al răspunsului administrației Biden la invazia rusă. „Putin a resuscitat NATO într-un mod fundamental”, crede Ivo Daalder, care a fost ambasadorul lui Obama la NATO. „Biden le-a reamintit americanilor și aliaților noștri cât de importantă este NATO”, menționează el.

Pentru a descuraja Rusia, NATO a dublat forțele active aflate sub comanda sa directă în Europa de Est; acum sunt aproximativ 40.000 pe continent, pe lângă cei 100.000 de soldați americani staționați deja. Un purtător de cuvânt al NATO a postat pe Twitter un grafic care arată că 130 de avioane și 140 de nave sunt „în alertă maximă”.

După cum a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea summit-ului, „NATO oferă Ucrainei un sprijin fără precedent, ajutând-o să se apere.” El a menționat „sancțiunile fără precedent” asupra Rusiei și prezența militară sporită a NATO, în special în România.

De ce nu ar trebui să fie singura organizație pentru securitatea europeană

Dar, spun unii criticii, ar putea exista unele dezavantaje dacă NATO este singura organizație pentru securitatea europeană. Poziția precară a Ucrainei, cu o ușă pe jumătate deschisă pentru a se alătura NATO la un moment dat, ilustrează una dintre complicații.

Criticii NATO se întreabă dacă alianța este cel mai bun forum pentru asigurarea securității europene. „A sosit momentul ca Europa să-și asume responsabilitatea pentru propria apărare”, crede Rajan Menon de la grupul de cercetare Defense Priorities. El notează că, având în vedere atenția tot mai mare a SUA față de potențialul conflict din Asia, europenii ar trebui să realizeze că Statele Unite nu vor avea întotdeauna capacitatea de a asigura spatele Europei. Mai mult, Menon crede că NATO a fost dintotdeauna ”o operațiune covârșitoare americană”.