Marți și miercuri, liderii NATO se reunesc la Vilnius pentru a vorbi despre sprijinul acordat Ucrainei, despre aderarea acesteia la NATO, despre întărirea prezenței militare pe flancul estic, precum și pentru aprobarea de noi planuri de apărare împotriva unui atac al Rusiei.
Ce va obține Ucraina în acest summit
Întrebat ce va obține Ucraina la Vilnius, europarlamentarul Victor Negrescu a spus că lucrurile încă se joacă și probabil, în următoarele ore se va discuta despre cooperarea extinsă.
„Sunt mai multe scenarii de lucru în prezent. Pe de-o parte, vorbim identificarea relațiilor dintre NATO și Ucraina, un nou consiliu, un nou format între țările NATO și Ucraina. Pe de cealaltă parte, avem scenariul aderării la NATO, este evident după ultimele declarații că acest lucru nu se va întâmpla, dat fiind poziția SUA și a Germaniei care în continuare exprimă reticență, dat fiind faptul că totuși Ucraina se află în mijlocul unui război.
De cealaltă parte, se vorbește despre o perspectivă de aderare la NATO și nu se știe cât de detaliate trebuie să fie perspectivele și cât de explicit să fie limbajul și discutăm despre cei care cuvântă astfel încât să existe un semnal pozitiv pentru Ucraina.
Lucrurile încă se joacă, am văzut declarația lui Iohannis și probabil că în următoarele ore o să se vorbească despre cooperarea extinsă, dar în același timp, o raportare exactă cu privire la perspectivele de aderare la Alianță.”, a declarat acesta pentru Aleph News.
Mizele României la Vilnius
Cât despre mizele României la summitul de la Vilnius, Victor Negrescu a spus că vorbim despre extinderea prezenței militare pe flancul estic, inclusiv în țara noastră. Europarlamentarul a spus, de asemenea, că poate ajuta cu un hub pentru industria de apărare la nivelul NATO.
„Vorbim de extinderea prezenței militare în zonă, pe flancul estic, cu o creștere a prezenței militare și în România, se vorbește despre o extindere a prezenței militare non-permanentă la noi în țară, ceea ce este un lucru pozitiv. Sunt discuții, România va avea de câștigat în urma acestui summit.
România s-a angajat la un sprijin suplimentar pentru Ucraina, ceea ce este un lucru pozitiv, împreună cu partenerii săi, vorbim de acel centru de sprijin pentru piloții ucraineni, care va fi de ajutor și pentru piloții din România și nu în ultimul rând, vorbim despre industria de apărare, aici sunt eforturi complementare cu ceea ce facem noi. Am fost și eu în Parlamentul European.
România poate ajuta cu hub pentru industria de apărare la nivelul NATO, având capacități de producție la noi în țară și obținând locuri de muncă suplimentare, investiții în zona de cercetare și statele membre care alocă 2% PIB pentru apărare să cheltuie o parte din bani inclusiv la noi în țară și cred că asta ar fi o miză complementară importantă.” a conchis Victor Negrescu.