Alianţa Nord Atlantică urmează să se extindă, anul acesta, cu încă o ţară. Statul aflat în nordul Europei a depus cererea încă din luna mai 2022. De ce a fost îngreunat procesul până acum?
Jens Stoltenberg este sigur că Suedia va adera la NATO în acest an
Suedia va deveni stat membru NATO în 2024. Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, este sigur de acest lucru. El spune că acest lucru se va realiza cel mai târziu în luna iulie, atunci când NATO are programat următorul summit regulat, la Washington.
Stoltenberg și-a exprimat încrederea că Suedia va fi inclusă în calitate de cel de-al 32-lea membru al Alianței, cel mai târziu la summitul NATO din iulie. Declaraţii au fost făcute în cadrul unui interviu acordat agenției de presă dpa la sfârșitul anului 2023.
Secretarul general al Alianţiei Nord Atlantice a subliniat că Suedia și-a onorat angajamentele față de Turcia. El a menționat că în prezent au loc discuții între SUA și Turcia cu privire la posibilitatea ca Ankara să achiziționeze avioane de luptă americane F-16, o altă solicitare din partea guvernului turc.
Reamintim că, în mai 2022, Suedia și-a depus cererea de aderare la NATO. Hotărârea a venit în contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina. Suedia avea speranța să devină membră a Alianţei chiar în vara lui 2022.
Cu toate acestea, Turcia a acuzat Suedia că nu a manifestat hotărârea necesară pentru a gestiona problema „organizațiilor teroriste”, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Aşadar, Ankara a blocat aderarea Suediei.
În contextul în care acceptarea de noi membri în Alianță trebuie aprobată în unanimitate de membrii existenți, acest refuz a reprezentat un obstacol în calea aderării Suediei.
Poziţia Turciei s-a schimbat în ultimele luni
În urma concesiilor făcute de Suedia, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat recent că va permite parlamentului turc să ratifice aderarea Suediei la NATO. În același timp, el caută aprobarea Congresului SUA pentru livrarea de avioane de luptă americane F-16 în Turcia.
Diplomații sugerează că apelul lui Erdogan vine în contextul în care aliații, precum Statele Unite și Germania, au impus restricții asupra exporturilor de armament către Turcia în ultimii ani, invocând achizițiile de armament din Rusia și preocupările legate de statul de drept.
În interviul acordat dpa, Jens Stoltenberg a notat că Turcia este de o importanţă crucială pentru siguranţa Europei.
„Amplasarea sa strategică la Marea Neagră demonstrează acest lucru, dar şi faptul că (Turcia) se învecinează cu Irakul şi Siria”, spune Stoltenberg.
Mai mult, turcii „joacă un rol cheie” în încercarea de a înfrânge organizaţia teroristă Stat Islamic.
Jens Stoltenberg a recunoscut că există diferende cu Turcia: „Există îngrijorări exprimate de aliaţi ai NATO referitoare la condiţiile de muncă ale jurnaliştilor şi la alte chestiuni legate de statul de drept.”
Totuşi, afirmă el, Alianţa Nord Atlantică este o platformă unde aliaţii îşi exprimă îngrijorări şi discută chestiuni.