Aproximativ 8.000 de soldați ai armatei britanice vor participa la exerciții NATO în Europa de Est pentru a combate agresiunea rusă, în cadrul uneia dintre cele mai mari desfășurări de la Războiul Rece încoace.
Zeci de tancuri vor fi desfășurate în această vară în țări de la Finlanda la Macedonia de Nord, iar alături de ele vor fi zeci de mii de soldați din NATO și din alianța Joint Expeditionary Force, care include Finlanda și Suedia, transmite The Guardian.
Ministerul Apărării a declarat că acțiunea a fost planificată de mult timp și ulterior îmbunătățită ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.
„Nu am avut timp să mă gândesc la asta: „Marea Britanie are o contribuție semnificativă la apărarea Europei și la descurajarea agresiunii rusești. Seria de exerciții ale armatei britanice este fundamentală pentru ambele. Amploarea desfășurării, împreună cu profesionalismul, pregătirea și agilitatea armatei britanice, vor descuraja agresiunea la o scară nemaiîntâlnită în Europa în acest secol”, a declarat generalul de corp de armată Ralph Wooddisse.
„Securitatea Europei nu a fost niciodată mai importantă. În cadrul acestor exerciții, trupele noastre își vor uni forțele cu cele ale aliaților și partenerilor din cadrul NATO și ale Forței Expediționare Comune, într-o demonstrație de solidaritate și forță, în una dintre cele mai mari desfășurări comune de la Războiul Rece încoace”, a declarat secretarul apărării, Ben Wallace.
Anunțul potrivit căruia Marea Britanie va efectua exerciții pe scară largă în Europa vine după ce Vladimir Putin a ridicat perspectiva unor atacuri asupra unor ținte occidentale, avertizând cu privire la o ripostă „fulgerătoare” în cazul în care țările vor interveni în Ucraina.
Exercițiul va începe în luna mai
Operațiunea, numită Exercițiul Hedgehog, va începe în luna mai și va implica exerciții ale trupelor britanice la granița dintre Estonia și Letonia, alături de 18.000 de soldați NATO, inclusiv forțele franceze și daneze, care fac parte din prezența înaintată consolidată a NATO, condusă de Marea Britanie.
În această săptămână, Marea Britanie a sporit presiunea asupra aliaților internaționali pentru a consolida sprijinul pentru Ucraina. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a cerut, într-un discurs de miercuri seară, „dublarea eforturilor”, inclusiv furnizarea de noi arme grele, și ca aliații să facă presiuni pentru ca forțele rusești să părăsească în totalitate teritoriul Ucrainei, pentru ca țara să revină la granițele de dinainte de 2014.
Ministrul britanic de externe, despre Vladimir Putin: Disperat și necinstit
Referindu-se la zonele ocupate de Rusia în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ea a spus: „Vom continua să mergem din ce în ce mai departe și mai repede pentru a împinge Rusia afară din întreaga Ucraină”. Au existat speculații potrivit cărora Ucraina s-ar mulțumi cu o revenire la status quo-ul de dinaintea invaziei, în care teritoriul a fost cedat de facto separatiștilor susținuți de Rusia.
Ea l-a numit pe Putin „un operator disperat și necinstit care nu este interesat de normele internaționale”.
„Unii susțin că nu ar trebui să furnizăm arme grele de teamă să nu provocăm ceva mai rău. Dar părerea mea, este că lipsa de acțiune ar fi cea mai mare provocare. Acesta este un moment pentru curaj, nu pentru prudență”, a spus ea, recunoscând că ar fi trebuit să se facă mai mult pentru a descuraja o invazie.