Într-un discurs susținut la Washington, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a vorbit despre amenințarea reprezentată de Rusia în Marea Neagră și despre provocările cu care se confruntă militarii români.
Ministrul român al Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat că se confruntă cu o serie de provocări în regiunea Mării Negre, provocări care provin din partea Rusiei, la care nu se poate răspunde altfel decât prin colaborarea cu statele aliate.
„Aș vrea să folosesc termenul provocări în loc de amenințări provenind din Rusia, deoarece nu discutăm despre amenințările la adresa securității României, ci numai despre provocările cu care Rusia ne-a obișnuit în ultima vreme”, a declarat Gabriel Leș la reuniunea informală cu tema “Provocări curente în Sud-Estul Europei și combaterea acțiunilor provocatoare ale Rusiei în regiune”, care a avut loc la Washington.
Ministrul Apărării din România a precizat că în regiunea Mării Negre „ne confruntăm cu o serie de provocări pe care nu le putem răspunde altfel decât în strânsă colaborare cu aliații noștri, mai ales prin consolidarea relației transatlantice cu Statele Unite ale Americii”.
Potrivit lui Gabriel Leș, România nu va răspunde individual la provocările Moscovei, pentru că „trebuie să ne menținem calmul”.
„Nu, cu siguranță, din moment ce facem parte dintr-o alianță transatlantică, vom răspunde împreună acestor provocări din partea Rusiei. Trebuie să ne menținem calmul, deoarece, în acest moment, nu vorbim de amenințări directe din partea Rusiei la adresa României. ..) Există anumite aspecte legate de modul în care Rusia înțelege să facă lucruri și nu doar în țara noastră. Mă refer acum la întreaga zonă balcanică, la întregul flanc estic, la țările baltice și așa mai departe. să ia foarte în serios și să vedem cum putem să ne apărăm acasă, în țara noastră „, a spus Leș.
Ministrul rus de Externe a declarat Agenției oficiale de știri TASS că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este direct responsabilă de subminarea Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), deoarece a acceptat să instaleze elemente de sistemul de apărare antirachetă din SUA în unele state membre NATO.