NATO va decide dacă îşi va continua misiunea de instruire în Afganistanul devastat de război la viitoarea reuniune a miniştrilor apărării Alianţei nord-atlantice preconizată pentru luna februarie, a declarat luni secretarul său general, Jens Stoltenberg.
„Vom avea de făcut o alegere dificilă”, a spus fostul prim-ministru norvegian la un eveniment NATO, potrivit unei transcrieri a discursului său.
”Vom continua să oferim sprijin”
„Fie rămânem şi plătim în continuare preţul unui angajament militar. Fie plecăm, riscând să pierdem câştigurile pe care le-am obţinut, în timp ce procesul de pace ar putea eşua”, a considerat el.
Săptămâna trecută, SUA au anunţat o nouă reducere a numărului lor de militari din Afganistan la 2.500, faţă de 4.500 câţi sunt în prezent, conform mass-media americane.
În pofida acestui anunţ „misiunea NATO va rămâne”, a spus Stoltenberg. „Şi vom continua să oferim sprijin forţelor de securitate afgane”, a subliniat el.
Stoltenberg a avertizat în mod repetat asupra retragerii prea devreme a trupelor occidentale din ţara sfâşiată de război, spunând că ea ar putea deveni din nou o platformă pentru teroriştii internaţionali care vizează ţările occidentale.
Trump amenință cu retragerea completă
SUA şi-au început angajamentul militar în Afganistan din 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie în acelaşi an. NATO a preluat conducerea misiunii în 2003, după care a transmis ştafeta forţelor de securitate afgane în 2014.
”Sute de mii de militari din Europa şi din alte ţări au fost alături de militarii americani în Afganistan, iar peste 1.000 dintre ei au plătit preţul cel mai mare”, a declarat recent Jens Stoltenberg.
Preşedintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a ordonat reducerea efectivelor militare americane din Afganistan şi Irak până la jumătatea lunii ianuarie.
Trump amenința că va retrage complet aceste forțe până la Crăciun, potrivit Reuters.
”Nu suntem adepţii războaielor perpetue, ar fi în antiteză cu ceea ce susţinem (…). Am îndeplinit sarcinile, acum este vremea să revenim acasă”, a arătat Christopher Miller, secretarul interimar al Apărării, într-o scrisoare adresată militarilor americani.