Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat, în cadrul unei dezbateri, un proces de reflexie privind consolidarea alianţei în lumea post-pandemie. Recomandările vor fi înaintate liderilor statelor membre la reuniunea alianţei de anul viitor. Jens Stoltenberg i-a îndemnat pe toţi aliaţii să nu uite că securitatea este baza prosperităţii.
NATO, în proces de consolidare
Jens Stoltenberg a declarat că alianţa trebuie să-şi continue consolidarea militară şi de capabilităţi şi să folosească instrumente militare, dar şi non-militare, adică economice şi politice. De atlfel, Jens Stoltenberg a insistat ca alianţă să fie mai mult folosită politic şi pe viitor mai multe chestiuni decât până acum să fie puse pe masa de discuţie a NATO. Secretarul general al alianţei a explicat că pandemia de COVID a accentuat riscuri de securitate deja existente: „Rusia îşi continuă neabătută activităţile militare. ISIS şi alte grupări teroriste se simt încurajate.
Actori statali şi non-statali promovează dezinformare şi propagandă, iar creşterea Chinei schimbă fundamental echilibrul global de putere, intensificând cursa pentru supremaţie economică şi tehnologică, multiplicând ameninţările asupra societăţilor deschise şi libertăţilor individuale şi crescând concurenţa la adresa valorilor şi modului nostru de viaţă”.
Secretarul general al alianţei a menţionat noua rachetă a Rusiei, care poate atinge orice oraş din Europa şi a avertizat că în faţă creşterii Chinei, SUA şi Europa nu pot face față decât împreună. Stoltenberg a atras atenţia că întrega comunitate transatlantică trebuie să se asigure că nu importă instabilitate în infrastructurile critice şi în lanţurile de aprovizionare, conform Radio România Actualități.