NATO, îngrijorată din cauza tensiunilor Rusia-Ucraina. Întâlnire de ultimă oră la Bruxelles

Rusia Ucraina

Sursă: Dreamstime

Dr. Athanasios E. Drougos, analist pentru relaţii internaţionale şi geostrategice, scrie că secretarul de stat american Antony Blinken se află astăzi din nou în capitala belgiană din cauza evoluțiilor foarte importante în privinţa tensiunilor Rusia-Ucraina, a programului nuclear iranian și a reluării discuțiilor între părțile beligerante din Afganistan.

NATO, îngrijorată din cauza tensiunilor Rusia-Ucraina. Întâlnire de ultimă oră la Bruxelles

Șeful diplomației SUA s-a aflat la Bruxelles şi în urmă cu câteva zile, pentru a participa la primul Summit al Consiliului Atlanticului de Nord împreună cu ceilalți 29 de omologi ai săi din statele membre ale Alianței, conform eleftherostypos.gr

Informații obţinute de semnatarul acestui articol de la sediul Alianței spun că şi ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, se află deja la Bruxelles, unde – din cauza situației critice de la frontiera ruso-ucraineană și din Donbas – va purta discuții cu Blinken și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Înainte de plecarea sa din capitala SUA, Blinken a avut o discuţie telefonică cu miniștrii de externe ai Germaniei, Marii Britanii și Franței, Heiko Maas, Dominic Raab și Jean-Yves Le Drian, despre mișcările provocatoare de la graniţă și operațiunile militare extinse ale Moscovei în zona Ucrainei, precum și despre programul nuclear iranian.

La Bruxelles, a sosit şi secretarul american al apărării, generalul Lloyd Austin, venind din Israel, pentru a discuta împreună cu Blinken, Stoltenberg și alți oficiali de rang înalt ai NATO despre întreaga situație creată, urmând a fi informați de comandantul suprem al forțelor aliate NATO / SACEUR, generalul Tod Wolters.

La cartierul general al forţelor aliate din Mons, Belgia, au fost centralizate informații și evaluări cuprinzătoare de la comandamentele NATO din Polonia, Germania, Olanda și Regatul Unit cu privire la mișcările rusești și s-a decis să fie consolidate unităţile multinaţionale ale Alianţei din cadrul EFP (Enhanced Forward Presence) care staţionează în Polonia, statele baltice, România, precum și operațiunea NATO Atlantic Resolve. În același timp, se observă un număr din ce în ce mai mare de patrule aeriene realizate de către avioanele NATO în regiunile Mării Nordului, Mării Baltice și Mării Negre, din cauza activității aeriene sporite a Rusiei.

Două nave de război americane vor traversa strâmtorile Bosfor şi Dardanale până la Marea Neagră

Între timp, mâine și poimâine, cu acordul Turciei (în baza normelor care guvernează Convenţia de la Montreux din 1936), două nave de război americane vor traversa strâmtorile Bosfor şi Dardanale până la Marea Neagră unde vor rămâne pentru următoarele trei săptămâni, urmând să viziteze porturi din statele pro-occidentale de la Marea Neagră. La rândul său, Ankara – în ciuda relațiilor sale cu Rusia – susține pe deplin poziția Ucrainei în problema anexării ilegale a Crimeii de către Moscova în 2014 şi a aplicării drepturilor omului în cazul tătarilor musulmani, dar și în problema acțiunilor separatiste ale rebelilor ruşi din Donbas care urmăresc amputarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Secretarul american al apărării îi va informa, de asemenea, pe Blinken şi Stoltenberg despre vizita sa de două zile în Israel, în legătură cu escaladarea tensiunilor dintre Israel şi Iran pe tema programului nuclear al Teheranului, în timp ce este în desfăşurare un război subteran multidimensional, cu atacuri cu rachete, acţiuni asimetrice, lovituri asupra unor nave, precum și utilizarea unor arme cibernetice. În final, se va discuta despre următoarea reuniune a părţilor beligerante din Afganistan, ce va avea loc în Turcia, discutându-se totodată şi despre continuarea retragerii treptate a trupelor americane din țara central-asiatică.

Sursă foto: Dreamstime