NATO încă speră ca invazia Ucrainei să poată fi evitată. Anunțul a fost făcut de Mircea Geoană, secretarul General Adjunct NATO. Potrivit acestuia, Alianța invită Rusia la un dialog deschis și așteaptă un răspuns în acest sens.
După întâlnirea miniștrilor de apărare din NATO, Mircea Geoană, secretarul General Adjunct NATO, a vorbit despre actuala situație din Ucraina, dar și despre discuțiile purtate în cadrul întâlnirii.
Potrivit acestuia, a fost o zi densă de discuții, iar cel mai important subiect l-a reprezentat situația dintre Rusia și Ucraina. Mircea Geoană susține că NATO încă nu vede semnale de dezescaladare din partea Rusiei, adăugând că în opinia sa „forţele militare ruse rămân practic pe poziţii”.
În acest sens, Mircea Geoană anunță că NATO invită din nou Rusia la masa dialogului, așteptând un răspuns în acest sens.
„Foarte multă lume este interesată de discuţiile pe care le-am văzut cu miniştrii de apărare din NATO cu privire la situaţia complicată din jurul Ucrainei şi la măsurile pe care NATO le-ar putea lua pentru întărirea posturii de descurajare pe flancul estic, inclusiv în Marea Neagră, inclusiv în România.
Am încheiat o zi lungă, densă, substanţială de discuţii între aliaţi pe subiectul Federaţiei Ruse şi a Ucrainei. Nu vedem încă semnale de dezescaladare din partea Rusiei. Forţele militare ruse rămân practic pe poziţii. Încurajăm şi reinvităm Federaţia Rusă la masa dialogului cu NATO. Aşteptăm un răspuns în această direcţie”, a spus acesta.
NATO, mesaj clar către Rusia
Totodată, secretarul General Adjunct NATO a mai adăugat că în cadrul discuțiilor a fost analizată și modalitatea de întărire a prezenței NATO în flancul estic.
Potrivit acestuia, a fost luată în calcul inclusiv opțiunea ca noi grupuri de luptă să fie înfiinţate pe flancul estic. El a adăugat că toate aceste declarații reprezintă doar un mesaj clar de dialog și diplomație către Rusia.
„Miniştrii apărării din NATO au analizat modalităţi de întărire a posturii, a prezenţei militare NATO pe flancul estic, inclusiv au analizat opţiunea ca noi grupuri de luptă să fie înfiinţate pe flancul estic.
Aliaţii au salutat anunţul făcut de Franţa pentru a conduce un astfel de grup de luptă în România şi au însărcinat comandanţii militari din NATO să analizeze această opţiune.
Este un mesaj clar de dialog şi diplomaţie cu Federaţia Rusă, de descurajare, apărare şi vigilenţă sporită pentru teritoriul aliat”, a mai declarat Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO.