Experiența afgană a determinat NATO să reflecteze asupra propriei identități și asupra capacității sale de a se desfășura în locuri îndepărtate. Miniștrii aliați ai Apărării, reuniți la Bruxelles, au decis să-și concentreze capacitățile pentru a se proteja de noile amenințări pe care le reprezintă Rusia și mai ales China, a scris Enrique Serbeto într-un articol de opinie realizat pentru ABC.
NATO își abandonează aspirațiile globale și se concentrează pe Rusia și China
Aliații au decis să facă această schimbare strategică pentru NATO, fără a pierde din vedere faptul că multe țări sunt de părere că trebuie restabilită încrederea în rolul Statelor Unite, după revirimentul Washingtonului în Asia și semnarea unei noi alianțe cu Australia, conform abc.es
Potrivit unor surse diplomatice, această primă discuție colectivă și personală despre retragerea dezastruoasă din Afganistan dintre Washington și aliații europeni a avut loc nu fără anumite tensiuni. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ajuns spunând că el a fost gata să discute lecțiile celui mai mare fiasco din istoria organizației și multe țări au spus că atitudinea Washingtonului și a conducerii NATO care, în mijlocul catastrofei, erau în vacanță, nu se pot repeta.
La începutul întâlnirii, Stoltenberg a anunțat deja că organizația se află „în mijlocul unei transformări” care constă în a privi înapoi la spațiul său natural. „Am redus semnificativ desfășurarea misiunilor în afara teritoriilor alianței și întărim apărarea colectivă”, așa că „miniștrii Apărării urmează să aprobe noile obiective ale capacităților militare și noile planuri de apărare pentru zona euro-atlantică”, acum că scopul este „să avem forțele potrivite în locurile potrivite, la momentul potrivit”.
Politicile externe uneori agresive ale Rusiei și Chinei – două țări care se dotează cu tehnologii ultramoderne, cum ar fi rachetele hipersonice, imune la orice măsuri preventive existente și, în același timp, efectuează atacuri cibernetice împotriva intereselor occidentale ca, de exemplu, în timpul proceselor electorale – sunt, potrivit lui Stoltenberg, cauza esențială a revizuirii strategice după fiasco-ul afgan, așa că este necesar să „întărim avantajul nostru tehnologic cu noul fond de inovare în securitate, dotat cu 1 miliard de dolari, și cu strategia de inteligenţă artificială”, cu care NATO vrea să se doteze.
Întâlnirea urma să se încheie cu analiza legăturilor cu Uniunea Europeană, care, la rândul său, este în plină discuție internă despre aspirațiile unor țări de a-și dobândi propria capacitate de acțiune militară, în timp ce altele nu vor să-și piardă legăturile puternice cu NATO.
Stoltenberg s-a străduit ca „diferențele de opinie” privind retragerea din Afganistan
Stoltenberg s-a străduit ca „diferențele de opinie” privind retragerea din Afganistan să nu provoace „disensiuni între Statele Unite și europeni” și a spus că, în opinia sa, dezvoltarea unei autoapărări a UE „ar trebui să fie disponibilă și pentru NATO”. UE își elaborează „busola strategică” pentru luna noiembrie, așa cum a susținut Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă, Josep Borrell, ca instrument pentru a încerca să definească unghiurile acestei capacități militare proprii a UE.
Întâlnirea a servit și ca ocazie de a-şi lua rămas bun de la ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, care în cercurile diplomatice este considerată cel mai bine plasat în cursa pentru a-i succeda actualului secretar general al organizației, norvegianul Stoltenberg. Germana a făcut un fel de prezentare de candidatură cu o teză care vrea să facă compatibilă în același timp o mai mare autonomie strategică a Europei în domeniul militar cu factorul realist. După părerea sa, dezastrul Afganistanului arată că Europa și Statele Unite trebuie să coopereze mai strâns pentru a fi mai eficiente din punct de vedere militar.