Antony Blinken a susținut că NATO îşi va consolida rezilienţa, în contextul „provocărilor” generate de China. În context, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ținut să denunţe activităţile militare „opace” ale Beijingului.
„Vrem să consolidăm rezilienţa Alianţei Nord-Atlantice în viitor, în contextul în care se confruntă cu noi provocări, inclusiv cele generate de China. În iunie, aliaţii s-au întâlnit la Bruxelles şi au fost de acord că ambiţile declarate ale Chinei şi comportamentul său incisiv generează provocări sistemice la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli şi asupra unor domenii relevante pentru securitatea Alianţei”, a arătat Blinken.
Statele membre rămân preocupate de utilizarea dezinformării
Acesta a susținut că statele membre rămân preocupate de politicile coercitive ale Chinei, de utilizarea dezinformării şi de acumularea rapidă şi opacă de capabilităţi militare, inclusiv de cooperarea cu Rusia. Aceste declarații au fost făcute de secretarul de stat al SUA la finalul reuniunii miniştrilor de Externe din ţările NATO, desfăşurată la Bucureşti, a informat Mediafax.
„Dar menţinem şi angajamentul de a continua dialogul constructiv cu China atunci când putem şi salutăm oportunităţile de a colabora în problemele comune”, a subliniat Antony Blinken.
Terorismul este cea mai directă amenințare asimetrică la adresa securității NATO
De altfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost prezent și el la reuniunea miniștrilor de Externe din statele NATO, organizată la București, unde s-a vorbit despre principalele provocări la adresa securităţii, dar și acțiunile de combatere a terorismului. El a arătat că terorismul este cea mai directă amenințare asimetrică la adresa securității NATO. Așadar, secretarul general al NATO a spus în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii miniştrilor de Externe din ţările NATO, desfăşurată la Bucureşti, că a fost dezbătut și subiectul terorismului, care este „cea mai directă ameninţare asimetrică la adresa securităţii noastre”.
„Miniştrii de Externe au discutat şi despre terorism, cea mai directă ameninţare asimetrică la adresa securităţii noastre. Am văzut acest lucru cel mai recent prin atacul îngrozitor de la Istanbul. Miniştrii au stabilit să continuăm eforturile pentru contracararea acestei ameninţări”, a declarat Jens Stoltenberg.
La ultima sesiunea a reuniunii de la Bucureşti au participat şi miniştrii de Externe din Republica Moldova, Bosnia-Herţegovina şi Georgia. În acest context, Stoltenberg a spus că cele trei țări reprezintă „parteneri de valoare supuşi presiunilor Rusiei”.