Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg vine cu o propunere fără precedent pentru Rusia. Acesta cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei și totodată a formulat și un set de propuneri pentru restabilirea legăturilor dintre NATO și Rusia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a formulat propunerile pentru restabilirea legăturilor dintre NATO și Rusia și totodată a cerut miercuri seară Rusiei să își retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova.
„Cerem din nou Rusiei să detensioneze imediat situația. NATO a compus astăzi propunerile scrise pentru Rusia. Am făcut acest lucru în paralel cu SUA”, a spus acesta.
Totodată, Stoltenberg a subliniat faptul că Rusia a fost cea care a tăiat relațiile diplomatice cu NATO. În acest sens, secretarul general al NATO anunță că Alianța este pregătită pentru o conversație reală cu Rusia pentru a asculta îngrijorările țării și pentru a pune capăt tensiunilor.
„Relațiile NATO-Rusia. Rusia a tăiat relațiile diplomatice cu NATO, care ne îngreunează dialogul. Ar trebui să restabilim birourile din Moscova și Bruxelles. Ar trebui să folosim canalele pentru comunicare existente dintre armate pentru a promova transparența și a reduce riscurile și să folosim o linie civilă în caz de urgențe.
NATO vrea să asculte îngrijorările Rusiei
Securitatea europeană, inclusiv situația din Ucraina. Suntem pregătiți să ascultăm îngrijorările Rusiei și să ne angajăm într-o conversație reală despre cum să menținem și să întărim principiile fundamentale ale securității europene la care ne-am înscris cu toții, începând cu Acordurile de la Helsinki. Aceasta include dreptul ca fiecare națiune să aleagă propriile condiții de securitate”, a spus acesta.
Totodată, Stoltenberg a adăugat că Rusia trebuie să se abțină de la o ”retorigă agresivă” și totodată să își retragă forțele din țările unde nu au primit consmțământul. El a făcut apel și la reducerea riscurilor, controlul armelor, dar și la mai multă transparență.
„Rusia ar trebui să se abțină de la o poziție de forță coercitivă, retorica agresivă și activitățile maligne direcționate împotriva Aliaților și a altor națiuni. Rusia ar trebui de asemenea să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, acolo unde sunt desfășurați fără consimțământul țărilor respectie, iar toate părțile ar trebui să se angajeze constructiv în eforturile de a aplana conflictele, inclusiv prin formatul Normandia.
În al treilea rând, reducerea riscurilor, transparența și controlul armelor. Istoria a arătat că angajamentul în aceste probleme poate oferi o securitate adevărată pentru toată lumea. Așa că avem nevoie de măsuri practice care vor face o diferență reală”, a adăugat acesta.
NATO nu caută confruntări și nici compromisuri
Secretarul NATO a mai menționat că NATO nu caută o confruntare și nu va face compromisuri care au la bază securitatea Alianței. El a făcut referire și la tratatul și la angajamentul din Artcolul 5, adăugând că vor fi luate toate măsurile necesare astfel încât alianții să fie protejați.
„Aliații sunt pregătiți să se întâlnească cât de curând posibil. În toate eforturile noastre, continuăm să ne coordonăm de aproape cu Ucraina, precum și cu alți parteneri NATO, inclusiv Finlanda, Suedia, Georgia și, desigur, UE.
NATO este o Alianță defensivă și nu căutăm o confruntare. Însă nu putem și nu vom face compromisuri de la principiile pe baza cărora se află securitatea Alianței noastre și securitatea din Europa și America de Nord.
Rămânem angajați pe deplin la tratatul nostru fondator și la angajamentul nostru colectiv încadrat în Articolul 5. Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra și proteja toți Aliații”, a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.
De menționat este faptul că declarațiile făcute de șeful NATO vin ca un răspuns la cererea Rusiei, conformă căreia, Alianța să-și retragă forțele armate din România și Bulgaria și să revină la granițele de dinainte de 1997.