Statele Unite și 20 de națiuni ale NATO au participat la misiunea la scară largă, zburând peste cele 30 de state membre ale NATO, pentru a trimite un puternic mesaj de avertizare către Putin.
Avertisment pentru Putin
Peste o suprafață de 27.000 de metri în Scoția, la 316 mph (mile per oră), noile imagini video arată un avion american B-52 Stratofortress care alimentează într-un zbor din Spania, înainte de a se întoarce la misiune – numită Operațiunea Allied Sky.
Filmările spectaculoase arată un avion Typhoon al RAF care se înalță în văzduh peste Marea Britanie pentru a însoți aeronava SUA. În timpul misiunii, bombardierul a finalizat realimentarea în aer de la avionul KC-135 Stratotanker de la baza RAF Mildenhall. Potrivit lui Nic Robertson, editorul de afaceri externe al CNN, misiunea a avut scopul de a arăta „credibilitatea apărării comune” și „disponibilitatea sporită” a NATO, scrie The Sun.
Mesajul în timp util al forței militare vine cu două săptămâni înainte de summit-ul președintelui american Joe Biden cu liderul rus.
Potrivit Airforce Technology, Comandamentul Aerian Aliat al NATO și comandantul general al USAFE-AFAFRICA, Jeff Harrigian, au declarat: „Misiunile de bombardiere demonstrează credibilitatea forțelor noastre pentru a aborda un mediu global de securitate care este mai divers și mai incert decât în orice alt moment din istoria noastră. „Misiunea de astăzi este o demonstrație minunată a superiorității aeriene NATO și pentru noi, împreună, nu există nicio provocare pe care să nu o putem aborda”.
Belgia, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Spania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia, România și Marea Britanie au luat parte la misiune.
Putin a primit un alt mesaj puternic de la forțele britanice vineri, după ce portavionul HMS Queen Elizabeth a efectuat o serie de manevre înaintea unei călătorii în Marea Neagră. Imensului portavion de 3 miliarde de lire sterline i s-au alăturat, în Portugalia, 19 nave de război ale NATO din SUA și din alte opt națiuni aliate pentru operațiunea Steadfast Defender.
Exercițiul, care va dura până pe 22 iunie, a inclus submarine, distrugătoare și fregate și a fost susținut de un sprijin aerian imens din partea noului avion de luptă stealth, F-35B Lightning, al RAF. Comodorul Steve Moorhouse, comandantul și ofițerul navei, a numit-o „o declarație extrem de puternică”.
Între timp, NATO a declarat că dorește să aplice pe deplin sancțiuni împotriva Belarusului după aterizarea forțată a unui zbor Ryanair în mai, pentru arestarea unui jurnalist. Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că unii aliați intenționează să ia măsuri suplimentare în această privință.
„State ostile”
Stoltenberg l-a întâlnit astăzi (2) pe Boris Johnson, în urma unei întrevederi între ministrul Apărării, Ben Wallace, ministrul de Externe, Dominic Raab, și omologii lor aliați, marți. El a spus că este esențial ca sancțiunile convenite împotriva Belarusului să fie „pe deplin puse în aplicare” și a considerat acțiunile Minskului „absolut inacceptabile”. „Cred că cel mai important lucru acum este să ne asigurăm că acele sancțiuni care sunt convenite sunt pe deplin puse în aplicare”, a spus Stoltenberg. „Și știu, de asemenea, că alți aliați analizează dacă pot fi intensificate mai mult”. El a recunoscut, de asemenea, că Rusia și Belarus „colaborează strâns”. Raab a cerut, de asemenea, NATO să colaboreze pentru a combate amenințarea „statelor ostile precum Rusia”.
Prima întâlnire a liderilor NATO după 2019 va avea loc la sfârșitul acestei luni. Stoltenberg a declarat că abordarea amenințărilor din partea Rusiei va fi pe ordinea de zi a unei viitoare reuniuni a liderilor.
Sursa foto: Dreamstime