NATO „nu rămâne fără tancuri și nici fără muniție de tancuri”. Aceste asigurări au fost date de ministrul lituanian de externe la București. Gabrielius Landsbergis a respins, astfel, afirmațiile potrivit cărora alianța nu mai are stocuri.
Vorbind cu reporterii înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO desfășurată marți la București, Landsbergis a spus că Ucraina are nevoie de „apărare aeriană, apărare antirachetă”.
„Tot ceea ce avem trebuie să fie expediat imediat. NATO nu rămâne fără tancuri și nici fără muniție pentru tancuri”, a adăugat ministrul de externe, potrivit CNN.
Țările NATO au o cantitate aproape nelimitată de muniție
Recunoscând că ar putea exista „dificultăți” în ceea ce privește aprovizionarea cu alte tipuri de muniție, Landsbergis a precizat că țările NATO „au în principiu o cantitate aproape nelimitată de muniție pentru tancurile de luptă principale”.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că România a fost un contribuitor implicat în misiunile și operațiunile NATO, din momentul în care a aderat. De asemenea, șeful statului a mai spus că țara noastră a fost și un promotor și furnizor neclintit de securitate și stabilitate în regiune.
De altfel, el a arătat că reuniunea miniștrilor de Externe abordează cele mai urgente subiecte. Iohannis a mai precizat că liderii Alianței Atlanticului de Nord (NATO) se pregătesc pentru summit-ul care urmează să aibă loc anul viitor în Lituania.
„În perioada imediat următoare ne revine responsabilitatea comună de a implementa integral deciziile adoptate la Madrid, cât mai curând posibil, în special pe cele care privesc postura de pe Flancul Estic, inclusiv de la Marea Neagră”, a arătat președintele.
Discuții cheie între Antony Blinken și Klaus Iohannis
Trebuie spus că astăzi a fost o zi importantă pentru România. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost primit la Palatul Cotroceni, în cursul zilei e marți, 29 noiembrie, de către președintele Klaus Iohannis. Cei doi oficiali au purtat discuții despre efectele economice, sociale și umanitare ale continuării războiului Rusiei în Ucraina, precum și despre întărirea Flancului Estic. Oficialul american a venit în România pe fondul reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO și pe fondul aniversării, anul acesta, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii.
Atât șeful statului, cât și secretarul de stat al SUA, au apreciat dinamica pozitivă actuală a relațiilor bilaterale și au reiterat angajamentul pentru dezvoltarea și aprofundarea, în continuare, a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale.