NATO nu va livra Kievului muniție cu fragmentaţie. Jens Stoltenberg: Noi livrăm artilerie şi alte tipuri de arme

jens stoltenberg

SURSA FOTO: NATO

NATO a spus că nu va livra Kievului muniție cu fragmentaţie, după ce Ucraina a făcut o cerere în acest sens. Jens Stoltenberg a spus clar că Alianța nu livrează astfel de arme.

Kievul a cerut muniție cu fragmentație și arme incendiare cu fosfor, însă secretarul general al NATO a refuzat cererea. Jens Stoltenberg a spus că Alianța Atlanticului de Nord nu furnizează un asemenea armament.

”NATO nici nu a recomandat, nici nu a furnizat aceste tipuri de arme. Noi livrăm artilerie şi alte tipuri de arme, dar nu bombe cu fragmentaţie”, spune Jens Stoltenberg.

De asemenea, șeful NATO a mai spus că Occidentul ar trebui să evite prudenţa excesivă în ceea ce priveşte livrările sale de arme pentru Ucraina. În plus, Jens Stoltenberg a avertizat cu privire la consecințele care vor apărea dacă Rusia va câștiga războiul.

”Unii sunt îngrijoraţi că sprijinul nostru pentru Ucraina riscă să ducă la escaladare. Dar riscul cel mai mare este dacă Putin câştigă”, întrucât lumea ar deveni mai periculoasă şi Occidentul mai vulnerabil, a declarat Jens Stoltenberg.

În opinia sa, în acest scenariu preşedintele rus şi alţi lideri autoritari vor crede că ”pot folosi forţa pentru a obţine ceea ce doresc”, spune acesta.

Muniția cu fragmentație nu este interzisă în Ucraina și Rusia

Armele cerute de către Ucraina sunt extrem de controversate. Munițiile cu fragmentaţie sunt rachete şi bombe care se dezintegrează deasupra ţintei şi eliberează numeroase încărcături explozive de mici dimensiuni. Celelalte muniții cerute de Kiev pot cauza arsuri grave.

Mai mult, munițiile cu fragmentaţie sunt interzise de o convenţie internaţională încheiată la Oslo în 2008. Totuși, la această convenție nu a participat nici Ucraina, nici Federația Rusă.

Muniția frangibilă nu este lipsită de dezavantaje

În primul rând, deoarece nu penetrează bine, muniția frangibilă nu este cea mai potrivită pentru majoritatea scenariilor de autoapărare, care sunt imprevizibile prin însăși natura lor.

În al doilea rând, deoarece majoritatea gloanțelor frangibile sunt fabricate din cupru și/sau dintr-un aliaj, majoritatea sunt mult mai ușoare decât gloanțele din plumb, prin urmare, este posibil ca acestea să nu lovească în același punct de impact atunci când sunt trase din arma de foc.