Într-un interviu acordat pentru BBC, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunță că, în condițiile în care Ucraina nu este membră a Alianței, NATO nu intenţionează să trimită trupe de luptă acolo.
Mai exact, întrebat, dacă exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina dacă Rusia va invada această ţară, Stoltenberg a răspuns că Alianța se concentrează pe sprijin.
„Nu avem intenţia de a desfăşura trupe de luptă în Ucraina… ne concentrăm pe furnizarea de sprijin”, a spus acesta.
Totodată, el a mai subliniat faptul că există o diferență între o țară membră NATO și o un simplu partener puternic precum Ucraina.
„Există o diferenţă între a fi membru NATO şi a fi un partener puternic şi foarte apreciat ca Ucraina. Nu există nicio îndoială în această privinţă”, a adăugat Stoltenberg.
Într-un alt interviu acordat pentru sursa citată, şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a vorbit la rândul ei despre un eventual ajutor venit din Anglia în caz de război. Aceasta a declarat că este improbabil ca soldaţii britanici să fie trimişi să lupte alături de trupele ucrainene în eventualitatea unei invazii ruse.
Marea Britanie, alături de Ucraina?
Totodată, Truss a mai spus la BBC că este „foarte probabil” ca Rusia să intenţioneze să invadeze Ucraina. Întrebată dacă există vreun scenariu în care trupele britanice ar putea fi trimise să lupte în Ucraina, Truss a spus că acest lucru este improbabil.
„Este foarte improbabil. Trebuie să ne asigurăm că forţele ucrainene au tot sprijinul pe care li-l putem acorda”, a spus aceasta.
Amintim faptul că și Vasile Dîncu, ministrul Apărării a spus că se așteaptă ca un conflict între Ucraina și Rusia să înceapă în orice moment. Pe de altă parte, el nu știe despre ce tip de conflict va fi vorba.
Ministrul a mai adăugat că deși Rusia neagă că ar vrea să declanșeze un nou război, toate lucrurile duc în acea direcție.
“Am discutat despre situaţia strategică din zonă şi despre faptul că există posibilitatea ca să se ajungă la un conflict armat. Dacă ne uităm după semnele exterioare, după aglomerarea de material pentru trupe, de trupe, au fost aduse şi trupe din est, de modul în care este gândită situaţia strategică faptul că s-au suplimentar sub pretextul unor exerciţii militare şi în Belarus, faptul că se bănuiesc şi alte forme şi mişcări s-ar părea că există şanse destul de mari pentru ca să existe un conflict.
Nu ştim însă tipul de conflict care va exista, va exista doar un război de scurtă durată, vor exista nişte conflicte, cum au mai fost în Dobass. Nu ştim dacă nu vor exista provocarea unor insurecţii a unei populaţii din aceste zone care să fie sprijinită. Acest lucru nu se ştie. Totuşi, situaţia strategică care nu este ascunsă de Rusia arată că sunt mai multe şanse să se ajungă la un conflict armat. Avem oarecare speranţă că se va ajunge la o situaţie negociată şi Rusia doar încearcă să influenţeze opinia publică şi negocierile prin această mişcare puternică de forţe”, a precizat Vasile Dîncu.