Liderul norvegian a precizat însă că organizația aliată este pregătită să răspundă oricărei amenințări și rămâne vigilentă.
NATO pregătește manevre nucleare
„Rusia știe că războiul nuclear nu va putea fi câștigat și trebuie să nu fie purtat niciodată. Urmărim îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei. Nu am văzut nicio schimbare în poziția Rusiei, dar rămânem vigilenți”, a spus el în ajunul unei noi întâlniri a miniștrilor Apărării din țările aliate, care are loc miercuri și joi la Bruxelles.
Deși nivelul amenințării nucleare, pe care NATO o evaluează zilnic, nu a crescut, avertismentul coincide cu desfășurarea, joi, a unei reuniuni periodice a grupului de planificare nucleară, axată pe descurajarea nucleară, și cu anunțul unui nou exercițiu denumit „Steadfast Noon”, care va avea loc săptămâna viitoare. În sine, avioanele de luptă capabile să transporte focoase nucleare participă, fără bombe reale.
De asemenea, participă în mod regulat aeronavele convenționale, de supraveghere și de realimentare. În ciuda amenințărilor voalate din partea Kremlinului cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare în războiul din Ucraina, NATO a exclus anularea exercițiului care a fost planificat înainte de agresiunea rusă.
Jens Stoltenberg a dat ordinul: Suntem vigilenți
„Acum este momentul să fii fermi și clari că NATO este aici pentru a-şi proteja și apăra toți aliații. Este un exercițiu planificat de mult timp, înainte de invadarea Ucrainei. Dacă l-am anula, am trimite un semnal absolut greșit”, a justificat Stoltenberg, insistând că menținerea exercițiului este cea mai bună modalitate de a evita o escaladare, potrivit El Periodico.
„Dacă acum vom crea baza oricărei neînțelegeri sau calcule greșite la Moscova cu privire la voința noastră de a proteja și a apăra toți aliații, am crește riscul de escaladare și acesta este ultimul lucru pe care îl vom face”, a adăugat el despre manevrele care vizează menținerea unei „descurajări sigure și eficiente”, care se repetă în fiecare an și la care participă 14 țări din cele 30 de țări aliate.
Reuniunea ministerială de miercuri și joi, una de rutină, dar care vine într-un moment geostrategic critic, potrivit surselor aliate, va permite, de asemenea, țărilor NATO să evalueze nivelul de protecție a infrastructurii critice, în lumina recentelor sabotaje ale conductelor Nord Stream, și să strângă din nou rândurile cu Ucraina.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, va participa și el la cina de lucru de miercuri pentru a explica situația de la fața locului și a preciza nevoile Kievului de echipamente și arme militare, nevoi care vor fi examinate atât în cadrul reuniunii ministeriale, cât și în cadrul grupului de contact pentru Ucraina condus de Statele Unite şi la care participă peste cincizeci de ţări. În ultimele zile, țări precum Germania și Statele Unite și-au anunțat intenția de a oferi sisteme de apărare aeriană mai avansate și alte capacități care devin relevante în lumina celor mai recente bombardamente asupra Kievului.
NATO este cu Ucraina
„Mesajul nostru este clar. NATO este cu Ucraina. Tot timpul necesar. Președintele Putin a început acest război și trebuie să-i pună capăt, retrăgându-și forțele din Ucraina. Iar președintele (Aleksandr) Lukașenko trebuie să pună capăt complicităţii Belarusului în acest conflict ilegal”, a avertizat Stoltenberg, care a promis că va continua să consolideze Ucraina, astfel încât să poată continua să se apere și să elibereze teritoriul aflat de sub ocupația rusă. „De aceea am folosit rezervele țărilor aliate NATO, pentru a oferi sprijin Ucrainei. Dar cu cât acest război va continua mai mult, cu atât mai important va fi că vom putea reface rezervele”, a explicat el despre rezervele care, conform celor admise de sursele aliate, se epuizează.
Procesul de planificare a apărării al NATO trebuie să convină asupra capacităților mai ambițioase și a obiectivelor de interoperabilitate.
„Este cel mai bun instrument pentru a ne asigura că aliații sunt coordonați și oferă cu adevărat mijloacele pe termen lung”, a spus el.
Potrivit analizei secretarului general al NATO, ultimele atacuri „nediscriminatorii” ale Rusiei împotriva populației civile arată de fapt slăbiciunea Kremlinului. „Ceea ce am văzut ieri este un semn de slăbiciune, deoarece realitatea este că nu au reușit să facă progrese pe câmpul de luptă”. Mai mult, „Ucraina are elan și continuă să facă progrese semnificative”, în timp ce „Rusia recurge din ce în ce mai mult la atacuri oribile și fără discriminare împotriva civililor și a infrastructurii critice”. Toate acestea arată în ochii celui mai înalt reprezentant aliat că „Putin eșuează în Ucraina” și că „războiul nu se desfăşoară conform planului”.