NATO pregătește manevrele nucleare. Se pregătesc pentru ce este mai rău. Vestea venită de la cel mai înalt nivel
În cursul zilei de luni, 17 octombrie, va fi lansat exercițiul nuclear anual numit „Steadfast Noon”. Alianța Atlanticului de Nord (NATO) spune că la zborurile de antrenament asuprabelgdiei, Mării Nordului și Marii Britanii vor participa 60 de avioane. Acestea vor exersa folosirea bombelor nucleare americane cu baza în Europa.
Aceste exerciții nucleare nu implică bombe reale și au loc pe fondul tensiunilor crescute după ce Federația Rusă a venit cu mai multe amenințări legate de lovituri nucleare în Ucraina. Amenințările vin în contextul în care trupele lui Vladimir Putin au înregistrat eșecuri militare importante pe câmpul de luptă.
Exercițiul nuclear al NATO ar putea coincide cu cel al Rusiei, numit „Grom” și care se desfășoară în mod normal la sfârșitul lunii octombrie. În cadrul acestui exercițiu militar, Federația Rusă își testează bombardierele, submarinele și rachetele cu capacitate nucleară.
Exercițiul nu a fost determinat de actualul război
Alianța Atlanticului de Nord (NATO) a publicat pe pagina oficială că exercițiile occidentale nu au fost determinate de ultimele tensiuni cu Rusia.
„Exercițiul, care se desfășoară până la 30 octombrie, este o activitate de antrenament de rutină, recurentă și nu este legat de niciun eveniment mondial actual”, a declarat NATO.
Nu în ultimul rând, Alianța a mai precizat și că nu se vor folosi arme reale.
14 țări vor participa la exercițiu
Alianța Atlanticului de Nord (NATO) a mai spus că Belgia va găzdui aceste exerciții și că vor participa și alte 14 țări. Maxim 60 de avioane vor participa la exerciții, air printre ele se numără și cele mai avansate avioane de luptă de pe piață și bombardiere americane cu rază lungă de acțiune B-52 care vor zbura de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord.
Săptămâna trecută, secretarul general al NATO a spus că alianța va continua exercițiile în pofida situației internaționale tensionate. De asemenea, Jens Stoltenberg a mai spus că anularea exercițiilor din cauza războiului din Ucraina ar trimite un „semnal foarte greșit”, argumentând că forța militară a NATO este cea mai bună modalitate de a preveni o nouă escaladare a tensiunilor.