Rusia plănuiește să atace NATO? Teama unui posibil conflict cu Rusia crește în cadrul Alianței. Acest scenariu sumbru este adus în discuție de către un serviciu secret european, notează publicația germană Bild.
Când ar putea Rusia ataca NATO?
Weekend-ul trecut, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că se așteaptă la un atac rusesc asupra NATO în mai puțin de un deceniu. Mai exact, între cinci și opt ani. Prun urmare, spune el, Alianța trebuie să „ajungă din urmă” Rusia în ceea ce privește armata și industria.
„Avem aproximativ cinci până la opt ani la dispoziție și trebuie să ajungem din urmă Rusia – atât cu forțele armate, cât și cu industria și cu (acceptarea) în societate”, a declarat Pistorius pentru Welt.
Alții cred însă că pericolul este mult mai aproape de atât. Jacek Siewiera, șeful Biroului de Securitate Națională al Poloniei, a spus că țările din flancul estic al NATO ar trebui să fie gata de confruntare în trei ani. Polonia crede, așadar, că după pierderile catastrofale din Ucraina, Rusia va deveni din nou capabilă de război de două ori mai repede decât preconizează ministrul german al Apărării.
Un serviciu secret european vine cu un scenariu și mai dramatic. Eu spun că Rusia ar putea ataca din nou Europa iarna viitoare (2024/25). O persoană familiarizată cu subiectul a declarat pentru Bild că Federația Rusă ar putea lovi exact în momentul în care SUA ar fi „fără lider”. În acest caz, nu ar putea veni în ajutorul statelor europene decât cu întârziere.
Concret, acest lucru presupune posibilitatea ca Joe Biden să piardă alegerile la începutul lunii noiembrie 2024 și ca potențialul său succesor să fie învestit în funcție în ianuarie 2025.
Germania se pregătește pentru ce e mai rău
Asociația militarilor rezerviști din Germania a cerut o triplare a numărului de rezerviști activi în cadrul armatei țării. Președintele asociației,
Patrick Sensburg, a afirmat că, în următorii ani, ar trebui să existe aproximativ 100.000 de rezerviști care să participe regulat la instrucții, conform informațiilor furnizate revistei germane Stern.
A evidențiat că realizarea obiectivului de a atinge 100.000 de rezerviști activi reprezintă un plan îndrăzneț. Cu toate acestea, a subliniat că acest număr ar putea să nu fie suficient, luând în considerare situația globală și pregătirea Bundeswehr pentru posibile scenarii de război. Mai multe puteți citi aici.