NATO reacționează cu scepticism la propunerea de pace a Chinei. Jens Stoltenberg spune că nu are prea multă credibilitate

jens stoltenberg

SURSA FOTO: NATO

Jens Stoltenberg a reacționat după propunerea chineză de încetare a focului în Ucraina. Potrivit secretarului general al NATO, autoritățile de la Beijing nu au prea multă credibilitate ca mediator.

Secretarul general al NATO a amintit de faptul că autoritățile din China au semnat un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de invazie.

„China nu are prea multă credibilitate pentru că ei nu au fost în stare să condamne invazia ilegală a Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg, conform reuters.com

Ursula von der Leyen a avut o reacție similară cu Jens Stoltenberg

La rândul ei, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a considerat că China nu a venit cu un plan de pace, ci cu nişte principii.

„Trebuie să le vedem într-un anumit context şi acesta este contextul pe care China şi l-a asumat deja, alegând de partea cui este, prin semnarea, de exemplu, a unei prietenii nelimitate (n.red. cu Rusia) chiar înainte de invazie. Aşa că ne vom uita la principii, desigur, dar o vom face în contextul în care China s-a poziţionat deja de o parte”, a subliniat Ursula von der Leyen.

China a solicitat Rusiei să reia discuțiile cu Ucraina

Amintim că autoritățile din China au cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului.

„Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil” în vederea unei „soluţii paşnice”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

„Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control”, se arată în document, potrivit sursei menționate.

Intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, documentul a fost publicat vineri dimineaţă pe site-ul ministerului chinez.

China încearcă de câteva săptămâni să joace rolul de mediator în conflictul ucrainean şi a promis de câteva zile că îşi va publica poziţia în vederea identificării unei soluţii politice.

În documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare.

„Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare”, se arată în document.