NATO: Rusia și China, ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice
În comunicatul de presă este notat faptul că ”NATO rămâne baza apărării noastre colective şi un forum esenţial pentru consultări în materie de securitate şi pentru decizii între statele aliate.”
NATO mai spune că agresiunile Rusiei reprezintă o amenințare la adresa securității euro-atlantice. În plus, influența Chinei și politicile internaționale pot genera provocări.
„Ne confruntăm cu ameninţări multilaterale, cu o competiţie sistemică din partea unor puteri incisive şi autoritariste, precum şi cu provocări de securitate din ce în ce mai mari asupra ţărilor noastre şi asupra cetăţenilor noştri din toate direcţiile strategice.
Acţiunile agresive ale Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice; terorismul, în toate formele şi manifestările, rămâne o ameninţare persistentă pentru noi toţi. Entităţi statale şi nonstatale contestă ordinea internaţională bazată pe reguli şi încearcă să submineze democraţia în întreaga lume. Instabilitatea din afara graniţelor noastre contribuie, de asemenea, la migraţie ilegală şi la trafic de persoane.
Influenţa tot mai mare a Chinei şi politicile internaţionale pot genera provocări pe care trebuie să le abordăm împreună ca Alianţă. Vom aborda China cu perspectiva apărării intereselor strategice ale Alianţei. Suntem confruntaţi din ce în ce mai mult prin ameninţări cibernetice, hibride şi asimetrice, inclusiv prin campanii în scopul dezinformării, prin utilizarea în sens negativ a tehnologiilor emergente din ce în ce mai sofisticate şi perturbatoare”, subliniază NATO.
Consolidarea și extinderea consultărilor
Mai mult decât atât, NATO pledează pentru consolidarea și extinderea consultărilor ” şi pentru a asigura că NATO rămâne flexibilă şi eficientă în efectuarea de operaţiuni militare pentru susţinerea securităţii noastre comune. Reafirmăm principiile democratice comune ale Alianţei, precum şi angajamentul pentru spiritul şi litera Tratatului Nord-Atlantic.
”Agenda NATO 2030 fixează ambiţii înalte pentru NATO, oferind linii clare pentru abordarea provocărilor şi ameninţărilor existente, noi şi viitoare, şi pentru continuarea adaptării construcţiei politice şi militare a Alianţei”, subliniază NATO.
NATO mai spune că susține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional.
De asemenea, NATO a confirmat retragerea trupelor din Afganistan, subliniind însă că decizia „nu înseamnă încheierea relaţiei cu Afganistanul”. „Vom deschide un nou capitol. Afirmăm angajamentul de a continua să fim alături de Afganistan, de poporul afgan şi de instituţii prin promovarea securităţii şi susţinerea câştigurilor obţinute cu greu în ultimii 20 de ani”, subliniază NATO.