NATO se pregăteşte de război! Mii de soldaţi vor fi trimişi într-o zonă fierbinte. Ce decizii majore trebuie luate în curând

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) este pusă, în săptămânile următoare, în faţa unei decizii deosebit de dificile, ce pare să vină cu dezavantaje imense indiferent de alegere. Un lucru este însă clar: soldaţii NATO vor descinde cu miile într-o zonă fierbinte de pe glob.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a oferit noi detalii despre retragerea forţelor armate ale alianţei din Afganistan, care ar trebui să aibă loc până la 1 mai anul acesta.

“Nu am luat o decizie finală asupra viitorului prezenţei noastre”

Stoltenberg afirmă că NATO nu a luat, până în acest moment, nicio “decizie finală” privind retragerea din Afganistan: “Nu am luat o decizie finală asupra viitorului prezenţei noastre. Dar pe măsură ce termenul de 1 mai se apropie, aliaţii din cadrul NATO vor continua să se consulte îndeaproape şi să se coordoneze în următoarele săptămâni.”

Declaraţia a fost făcută la finalul unei videoconferinţe a miniştrilor apărării din ţările NATO, relatează agenţiile Reuters, AFP şi dpa. Ţările NATO ezită să se angajeze la respectarea termenului de retragere de 1 mai, după două decenii de intervenţie militară occidentală şi sute de miliarde de dolari cheltuite. Ele riscă astfel să submineze progresele spre democraţie, în condiţiile în care procesul de pace bate pasul pe loc.

Termenii acordului semnat în februarie 2020 de Statele Unite şi de talibani precizează clar: contingentele statelor angajate în Afganistan ar trebui să părăsească ţara până la 1 mai 2021.

Dacă rămânem, riscăm mai multă violenţă; dacă plecăm, riscăm anularea tuturor progreselor

Jens Stoltenberg i-a îndemnat pe islamiştii radicali să negocieze cu bună credinţă, să reducă nivelul vărsării de sânge şi să-şi respecte angajamentele de a pune capăt cooperării cu teroriştii internaţionali.

“Ne-am confruntat cu multe dileme şi nu există opţiuni uşoare. (…) Dacă rămânem dincolo de 1 mai, riscăm mai multă violenţă, mai multe atacuri împotriva propriilor noastre trupe… Dar dacă plecăm, atunci riscăm de asemenea ca progresele pe care le-am realizat să fie pierdute”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Ministrul Apărării din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat miercuri că talibanii trebuie să facă mai mult pentru a respecta termenii acordului lor de pace cu SUA din 2020 pentru ca retragerea trupelor străine să poată avea loc.

Efectivele militare ale NATO vor creşte de opt ori în Irak

Pe de altă parte, NATO îşi va spori efectivele militare desfăşurate pentru misiunea de instruire în Irak de la 500 la aproximativ 4.000 de membri, a precizat secretarul general al alianţei.

Ideea este de a extinde activităţile de instruire pentru forţele de securitate irakiene şi, totodată, de a le desfăşura şi în afara Bagdadului, a explicat Stoltenberg. Obiectivul este împiedicarea unei resurgenţe a grupării Stat Islamic.

“Misiunea noastră are loc la cererea guvernului irakian. Ea este îndeplinită cu deplin respect faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Irakului”, a mai precizat, joi, Jens Stoltenberg.