"Nu a fost posbil să se ajungă la un acord asupra prelungirii acestui program încununat de succes, în ciuda negocierilor solide" desfăşurate între NATO şi autorităţile irakiene, a declarat Rasmussen, citat într-un comunicat, după refuzul Irakului de a acorda imunitate membrilor Alianţei, scrie Agerpres.
Acest anunţ era aşteptat după eşecul discuţiilor angajate în ultimele luni.
NATO a informat Bagdadul săptămâna trecută, a precizat consilierul irakian pentru securitate naţională, Falah al-Fayad. "Suntem dezamăgiţi că NATO a recomandat retragerea misiunii sale din Irak", a adăugat el, precizând că ţara sa a vrut ca misiunea să fie prelungită până la sfârşitul lui 2013.
Actualul acord între NATO şi guvernul irakian prevede că militarii şi instructorii Alianţei nu sunt responsabili decât în faţa justiţiei militare a NATO sau a statelor membre şi nu în faţa justiţiei militare irakiene.
Bagdadul a refuzat să prelungească această imunitate după 31 decembrie şi după plecarea ultimilor militari americani.
"Misiunea, care a debutat în 2004 la cererea autorităţilor irakiene, a fost un succes. Instructorii noştri pot să fie extrem de mândri de ceea ce am realizat în aceşti ultimi şapte ani", a spus Rasmussen.
NATO are în Irak circa 130 de instructori din 13 state membre şi Ucraina.