Ministerul Afacerilor Externe împreună cu NATO urmează să găzduiască, marți, 10 noiembrie, Conferinţa anuală a Alianţei. Dintre temele de discuție se numără controlul armamentelor, dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă, iar discuțiile vor avea loc în format videoconferinţă.
Potrivit unui comunicat transmis de MAE, reuniunea va fi deschisă de ministrul Bogdan Aurescu şi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ambele alocuţiuni putând fi urmărite online.
„Asumarea găzduirii şi organizării evenimentului constituie o expresie concretă a contribuţiei României la eforturile aliate de consolidare a arhitecturii globale privind controlul armamentelor, dezarmarea şi neproliferarea armelor de distrugere în masă”, menționează sursa citată.
De asemenea, printre invitaţii sesiunilor de lucru ale conferinţei, aflată la cea de a XVI-a ediţie, se vor număra Gustavo Zlauvinen, preşedintele desemnat al Conferinţei de Evaluare a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare, şi Izumi Nakamitsu, subsecretar general al ONU şi Înalt Reprezentant pentru Dezarmare. La conferinţă va participa şi secretarul de stat pentru Afaceri strategice, Dan Neculăescu.
Conferinţa va marca 50 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare şi va oferi un cadru de dezbatere în perspectiva Conferinţei de Evaluare a acestui Tratat avută în vedere pentru luna august 2021.
COVID-19 a stricat planurile NATO și ale României
Potrivit MAE, evenimentul era programat să se desfăşoare la Bucureşti, în luna martie, „ca o recunoaştere a profilului ridicat al României în cadrul NATO”, dar a fost reprogramat în format videoconferinţă din cauza pandemiei de COVID-19.
Conferinţa anuală pe tema controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă este unul dintre evenimentele anuale emblematice ale NATO, care urmăreşte să ofere aliaţilor o platformă de interacţiune deschisă pe acest subiect cu state partenere, alte state invitate şi organizaţii internaţionale relevante.