NATO şi Uniunea Europeană vor acţiona în sensul intensificării cooperării bilaterale, în contextul riscurilor asupra Europei asociate invaziei militare ruse în Ucraina, conform unui document care urmează să fie prezentat oficial.

„Recunoaştem valoarea unei apărări europene mai puternice şi mai performante, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea mondială şi transatlantică şi care să fie complementară şi interoperabilă cu NATO„, arată un proiect de declaraţie, consultat de AFP și Le Monde.

Acordul momentului între NATO și UE

Declaraţia urmează să fie semnată marţi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este vorba despre un moment-cheie pentru securitatea şi stabilitatea la nivel euro-atlantic. În acest context, este necesară o cooperare mai strânsă între Uniunea Europeană şi NATO. NATO şi Uniunea Europeană intenţionează să aducă la un nivel superior parteneriatul bilateral şi să mobilizeze instrumente politice, economice şi militare pentru a avansa obiectivele comune în interesul populaţiei de un miliard de locuitori”, arată documentul.

Declaraţia se înscrie în cadrul eforturilor de consolidare a unităţii între Uniunea Europeană şi NATO, în contextul acţiunilor de solidaritate cu Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, săptămâna trecută, că ar trebui suplimentate bugetele naţionale pentru apărare, cerând negocieri pentru o soluţie comună în contextul riscurilor generate de conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, unele ţări, inclusiv Germania, se opun.

Suedia și Finlanda ar putea adera la NATO din 2023

Suedia şi Finlanda ar putea adera la NATO din 2023, a anunțat duminică secretarul general al NATO, dar acesta a reamintit totuşi că decizia depinde de Turcia și Ungaria.

„Mă aştept (ca adeziunea să aibă loc în 2023), dar nu voi garanta data exactă, pentru că este vorba, bineînțeles, despre decizii suverane ale Parlamentului turc şi Parlamentului ungar, care nu au ratificat încă acordul”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu pentru AFP.

În prezent, Ungaria şi mai ales Turcia blochează din luna mai aderarea celor două ţări nordice la NATO.

„Am avut negocieri, şi ele au fost destul de exigente, în luna iulie a anului trecut, atunci când Turcia, Finlanda şi Suedia au convenit asupra unui memorandum comun în care ele descriu cum pot să-şi intensifice colaborarea, atât în ceea ce privește exporturile de arme, cât şi, de exemplu, în lupta împotriva terorismului”, a mai spus șeful NATO.