Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat că NATO a evaluat capacitățile existente. El a arătat că Alianța a identificat sisteme care ar putea fi puse la dispoziția Ucrainei.

Liderul de la Kiev a exprimat dorința ca, în curând, să fie făcute noi anunțuri referitoare la sistemele de apărare antiaeriană.

„NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina.

Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, la care a avut o intervenţie prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

NATO promite și alte arme pentru Ucraina

Jens Stoltenberg a menționat că, în afară de sistemele Patriot, aliații NATO au la dispoziție și alte arme. E vorba de sistemul francez SAMP/T. Mai sunt și alte variante, care nu sunt disponibile în prezent. De asemenea, aceștia au promis să ofere sprijin financiar pentru achiziționarea acestora pentru Ucraina.

„În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T şi mulţi alţii, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina”, a adăugat Stoltenberg în faţa presei la Bruxelles.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg/SURSA FOTO: Dreamstime

Germania va furniza Kievului o a treia baterie de rachete Patriot

Săptămâna trecută, Germania a confirmat angajamentul de a furniza Kievului o a treia baterie de rachete Patriot din arsenalul său militar.

În ceea ce privește sistemele Patriot, Statele Unite sunt lideri indiscutabili, având cea mai mare dotare cu acestea în forțele lor armate. În Europa, țări precum Spania și Grecia sunt printre posesorii de baterii Patriot.

Ucraina are nevoie de o apărare antiaeriană suplimentară

Jens Stoltenberg a dat detalii mai multe înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe din țările G7 desfășurată joi în insula italiană Capri. El a subliniat că Ucraina se confruntă cu o „necesitate urgentă și crucială de apărare antiaeriană suplimentară”.

„Sunt încurajat de angajamentul şi hotărârea aliaţilor NATO de a apăra Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg.

El a menționat votul programat pentru sâmbătă în Camera Reprezentanților a Congresului SUA. Aici se va discuta cu privire la un pachet de asistență pentru Kiev în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari.

Conform declarației secretarului general al NATO, „este esențial ca membrii Alianței să-și păstreze și să-și consolideze sprijinul pentru Kiev”. Acest lucru e necesar  având în vedere că situația pe teren este „complexă” din cauza bombardamentelor rusești asupra orașelor și infrastructurii energetice din Ucraina.