Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a făcut aceste declarații în fața Comisiei de Afaceri Externe și a Subcomisiei de Apărare din Parlamentul European, unde a cerut sprijinul eurodeputaților pentru a crește cheltuielile de apărare.

Secretarul general al NATO a vorbit și despre creșterea rapidă a producției de echipamente militare esențiale

El a argumentat că statele europene, care cheltuiesc până la un sfert din venitul lor pentru programele sociale, ar putea aloca o mică parte din aceste fonduri pentru consolidarea capacităților militare.

Un alt punct cheie al intervenției lui Mark Rutte a vizat creșterea rapidă a producției de echipamente militare esențiale, precum nave de război, tancuri, avioane, muniții, sateliți și drone. El a evidențiat că industria militară actuală este insuficientă, fragmentată și lentă, ceea ce afectează capacitatea statelor NATO de a face față noilor provocări de securitate.

Rutte a atras atenția că ținta actuală de alocare a 2% din PIB pentru apărare, asumată de statele NATO, este insuficientă. În opinia sa, pentru a asigura securitatea pe termen lung, este necesar să se investească semnificativ mai mult în apărare. Secretarul general al NATO a avertizat că, deși acum situația de securitate este relativ stabilă, aceasta ar putea deveni precară în următorii cinci ani dacă nu se iau măsuri imediate. El a insistat din nou că ar fi crucial să se prioritizeze investițiile în producție militară, reziliență și sprijin pentru Ucraina.

„În medie, ţările europene cheltuiesc cu uşurinţă până la a patra parte din venitul iniţial pentru pensii, Sănătate şi sistemele de asistenţă socială, şi avem nevoie doar de o mică parte din aceşti bani pentru a ne consolida mult mai mult Apărarea”, a susţinut Rutte într-o intervenţie în faţa Comisiei de Afaceri Externe şi a Subcomisiei de Apărare din Parlamentul European, conform EFE.

Mark Rutte
SURSĂ FOTO: X

Un alt aspect important a fost presiunea exercitată de președintele ales al SUA, Donald Trump

Un alt aspect important a fost presiunea exercitată de președintele ales al SUA, Donald Trump, care a cerut statelor europene membre ale NATO să își crească bugetele pentru apărare până la 5% din PIB. Acest obiectiv este considerat nerealist de multe state membre ale Uniunii Europene, în special în contextul dificultăților economice și bugetare actuale.

În prezent, doar 23 din cele 32 de state membre NATO ating ținta de 2% din PIB pentru apărare. În acest context, la summitul NATO din iunie 2025, care va avea loc la Haga, se așteaptă să fie discutată posibilitatea creșterii acestei ținte. Deși unele state membre susțin majorarea angajamentului la 3% din PIB, există încă diviziuni semnificative pe acest subiect în rândul țărilor europene.

„Acum suntem în siguranţă. Dar nu vom mai fi peste cinci ani, prin urmare trebuie să începem astăzi, investind mai mult în creşterea producţiei, sporirea capacităţii de recuperare şi în sprijinirea Ucrainei”, a mai spus secretarul general al NATO.