Donald Trump a evidențiat și dezechilibrul cheltuielilor legate de războiul din Ucraina, susținând că Statele Unite au suportat o povară financiară mult mai mare decât aliații europeni din NATO.

Donald Trump spune că SUA au investit cu 200 de miliarde de dolari mai mult decât țările NATO

El a afirmat că SUA au investit cu 200 de miliarde de dolari mai mult decât țările NATO în sprijinul Ucrainei, o situație pe care o consideră inacceptabilă, având în vedere că războiul afectează direct Europa, nu America, separată de un ocean.

„Știi, NATO trebuie să plătească mai mulți bani. NATO trebuie să plătească 5%. Suntem în războiul din Ucraina, cu 200 de miliarde de dolari mai mult decât NATO. Este ridicol, pentru că îi afectează mult mai mult. Avem un ocean între noi. Și suntem — am cheltuit cu 200 de miliarde de dolari mai mult pe Ucraina decât a cheltuit NATO. Și trebuie să egaleze”, a spus Trump la câteva ore după de a fost învestit în funcție.

În același timp, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că organizația va accelera eforturile de creștere a cheltuielilor de apărare și a producției de armament în contextul revenirii lui Trump la Casa Albă.

NATO, Ucraina
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Mark Rutte a făcut o afirmație controversată

Rutte a încercat să liniștească statele membre, subliniind că alianța poate obține pacea prin unitate și forță. Totuși, el a reiterat nevoia unei implicări mai mari din partea europenilor, invocând agresiunea Rusiei ca motiv principal pentru creșterea investițiilor în apărare.

Rutte a făcut o afirmație controversată săptămâna trecută, sugerând că, în lipsa unor măsuri adecvate, europenii ar putea ajunge în situația de a învăța limba rusă în doar câțiva ani.

Mai mult, el a argumentat că statele europene, care cheltuiesc până la un sfert din venitul lor pentru programele sociale, ar putea aloca o mică parte din aceste fonduri pentru consolidarea capacităților militare.

Un alt punct cheie al intervenției lui Mark Rutte a vizat creșterea rapidă a producției de echipamente militare esențiale, precum nave de război, tancuri, avioane, muniții, sateliți și drone. El a evidențiat că industria militară actuală ar fi insuficientă, fragmentată și lentă, ceea ce afectează capacitatea statelor NATO de a face față noilor provocări de securitate.