Jake Sullivan transmite că SUA și NATO nu vor mai accepta acțiunile Ungariei
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, a subliniat că el și colegii săi din cadrul NATO au transmis un mesaj clar Ungariei. El i-a solicitat lui Viktor Orban să nu mai întârzie procesul de aderare a Suediei la alianța militară.
Sullivan a subliniat, de asemenea, că răbdarea Washingtonului are limite. El spune că este necesar să se acționeze într-un timp rezonabil pentru a asigura extinderea și consolidarea NATO.
Consilierul a explicat că nu va „sta aici astăzi și nu va face amenințări particulare sau speculații cu privire la pașii pe care i-am putea lua pe parcurs, dar, desigur, nici răbdarea noastră în această privință nu poate fi nelimitată”.
În iulie 2022, Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria și care deține majoritatea absolută în parlament, a blocat candidatura Suediei.
Această acțiune a fost motivată de afirmațiile considerate calomnioase și false făcute de politicienii suedezi cu privire la starea democrației din Ungaria.
Fidesz insistă că premierul Suediei ar trebui să efectueze o vizită oficială în Ungaria. Aceasta ar trebui să aibă loc, potrivit lor, înainte ca respectiva candidatură să fie luată în considerare.
„Am auzit consilier de securitate după consilier de securitate spunând că a trecut timpul ca Suedia să intre și să se adreseze direct reprezentantului Ungariei”, a precizat Sullivan.
Declarațiile lui Sullivan au fost făcute în urma unei întâlniri a celor mai importanți oficiali de securitate ai organizației. Ea a avut loc la sediul din Bruxelles a Alianței.
Reprezentantul SUA a subliniat că el și echipa sa au comunicat Ungariei că este esențial pentru credibilitatea lor să întreprindă toate acțiunile necesare pentru finalizarea procesului parlamentar de ratificare a aderării Suediei.
„SUA vor continua să urmărească cu atenție acest lucru, dar speră că va exista o rezolvare constructivă a acestei probleme pe termen foarte scurt”, a mai transmis Jake Sullivan.
Suedia și-a regândit atitudinea față de NATO în momentul debutului războiului din Ucraina
În urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, începută la 24 februarie 2022, Suedia, alături de vecina sa, Finlanda, a renunțat la decenii de neutralitate militară. Statele au căutat protecție prin aderarea la NATO.
Între timp, Finlanda a aderat la alianță. Împreună cu celelalte 30 de state membre, ea trebuie să ia în considerare includerea Suediei în rândurile NATO. Însă Ungaria este singura țară membră care se opune acestei acțiuni, conform informațiilor furnizate de AP.
Sullivan a afirmat că nu va rămâne pasiv în această situație. El declară că nu va emite amenințări specifice sau va face speculații cu privire la următorii pași. Cu toate acestea, el a subliniat că răbdarea SUA în această chestiune are limite!
Orban a provocat disensiuni cu aliații din NATO adoptând o poziție pro-Rusia în timpul războiului din Ucraina. Recent, el a anunțat că l-a invitat pe premierul suedez Ulf Kristersson la Budapesta pentru a discuta despre colaborarea viitoare în domeniul securității și apărării, în calitate de aliați și parteneri.
Dacă nu se va convoca o altă sesiune de urgență a parlamentului ungar pentru a discuta oferta Suediei, adunarea este programată să se reunească într-o sesiune obișnuită pe 26 februarie.