Vladimir Putin ar putea declanșa un război împotriva țărilor baltice?
Vladimir Putin schimbă direcția de atac? Diplomații din Estonia, Letonia și Lituania, aflați în Marea Britanie, au emis un avertisment comun. Aceștia subliniază că NATO trebuie să fie pregătită pentru o eventuală lansare de către Rusia a unui război „existențial” împotriva statelor baltice, „mascat de un val de dezinformare”. Mesajul a fost transmis în contextul marcării a 20 de ani de la aderarea țărilor lor la Alianța Nord-Atlantică.
Diplomații au subliniat că Rusia ar putea schimba rapid direcția de atac, trecând de la Ucraina la o invazie în zona de la Marea Baltică. Ei au afirmat că invazia în Ucraina evocă cele mai întunecate amintiri ale ocupației sub Stalin pentru cele trei țări baltice. Avertismentul a fost făcut într-un editorial exclusiv pentru The Sunday Telegraph.
Ambasadorul Estoniei, Viljar Lubi, ambasadorul Letoniei, Ivita Burmistre, și Lina Zigmantaite, ministrul responsabil cu afacerile al Lituaniei, au transmis acest mesaj comun pentru a marca aniversarea a 20 de ani de la aderarea țărilor lor la NATO.
Diplomații au subliniat că aderarea la alianță a adus țărilor lor un sentiment de securitate colectivă „fără precedent”. Cu toate acestea, au menționat că nu s-au confruntat niciodată cu o amenințare mai descurajantă decât cea prezentă.
Într-un apel către alte țări europene care au minimizat riscul unui atac din partea Rusiei, ei au scris:
„Avertismentele noastre privind amenințarea latentă și în creștere din Est au fost prea ușor respinse în unele capitale aliate. Știam atunci, așa cum știm și azi, că doar o apărare colectivă poate garanta securitatea în Europa. Ne-a lipsit acest lucru în anii 1930 și am plătit un preț greu; unul pe care ucrainenii îl plătesc acum”.
Cei trei diplomați au menționat „chinurile” prin care trec oamenii din Ucraina. Ei se confruntă cu orori precum „deportări, tortură, răpiri de copii” și „ștergere culturală”.
Iar aceste aspecte le trezesc țărilor lor „cele mai întunecate amintiri și frici”. Mai exact, este o aluzie evidentă la ocupația sovietică asupra statelor baltice, care a început în 1940. Avertizând că Rusia ar putea încerca din nou să invadeze țările lor, au adăugat în mesajul lor:
„Suntem conștienți de faptul că economia de război a Rusiei și armata sa pregătită de luptă, pot pivota rapid de la sud la vest. Suntem de acord cu evaluările serviciilor de informații conform cărora o provocare strategică importantă pentru apărarea și acțiunile noastre de descurajare ar putea apărea în doar trei ani sau chiar mai puțin.
Noi, pe partea de est a Mării Baltice, avem puține frontiere naturale și nu avem unde să ne retragem”.
Cele trei state baltice sunt deja supuse unor atacuri hibride
Având în vedere că țările lor sunt deja expuse la atacuri „hibride”, precum războiul cibernetic cotidian, diplomații au avertizat că o provocare „existențială la adresa independenței lor poate părea inițial ambiguă, fiind mascată de un val de dezinformare și alte confuzii”.
„În aceste circumstanțe, confuzia poate duce la înfrângere. Prin urmare, noi – și aliații noștri – trebuie să fim pregătiți să răspundem rapid, convingător și eficient la orice fel de amenințări”, au susținut cei trei diplomați.
Ei au cerut o „luare de decizii mai rapidă” în cadrul NATO pentru a descuraja Rusia. De asemenea, au solicitat ca toți membrii NATO să investească în forțe și echipamente care să asigure că planurile de apărare ale alianței devin realitate. Ambasadorii au declarat că poziția lor „în prima linie” înseamnă că sunt pregătiți să lupte pentru a apăra „fiecare centimetru și fiecare suflet”.
„Și NATO trebuie să facă la fel”, au precizat ei.
De asemenea, diplomații au evidențiat necesitatea unei „Mari Britanii puternice” pentru conducerea NATO. În legătură cu situația din Ucraina, ei au afirmat că nu ar trebui să se permită Rusiei să câștige. Ambasadorii au afirmat că viitoarea aderare a Ucrainei la NATO va proteja țara de agresiunea Rusiei.
Totodată, spun ei, va întări și alianța, deoarece „ca aliat consolidat în luptă, Ucraina va contribui semnificativ la securitatea noastră”.
„Un parcurs clar pentru aderarea Ucrainei trebuie să fie o prioritate pentru Summit-ul de la Washington din această vară”, au adăugat aceștia.
Mesajul transmis de ambasadori vine într-un moment de îngrijorare crescută cu privire la capacitatea Ucrainei de a rezista presiunilor din partea Rusiei. Un pachet de ajutor militar în valoare de 60 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite pentru Ucraina rămâne blocat în Congres.
În același timp, membrii NATO încearcă să se pregătească pentru posibila realegere a lui Donald Trump. Fostul președinte american a exprimat anterior intenția de a retrage Statele Unite din alianță.