Un articol semnat de cinci experți în poilitică externă și de apărare semnalizează importanța tehnologiei 5G pentru NATO. Dincolo de problemele de securitate, tehnologia wireless de ultimă generație promite o revoluție pe câmpul de luptă, consideră semnatarii acestui text. În opinia lor, conducerea Alianței trebuie să facă pași rapizi spre dezvoltarea unei strategii solide 5G a NATO, concentrându-se asupra oportunităților, dar și a riscurilor care vin la pachet odată cu aceasta.
Acesta este textul semnat de James Jones, Ian Brzeinski, Douglas Lute și Robert Wheeler.
O mare atenție este acordată, cât se poate de just, asupra riscurilor de securitate asociate cu tehnologia 5G – în special acele tehnologii produse în China.
Dar tehnologiile wireless de generație viitoare promit o revoluție în operațiunile militare, care va schimba totul, de la instruire la logistică până la dimensiunile tactice, operaționale și strategice ale războiului. De aceea, NATO, ca instituție responsabilă în a permite operațiuni comune și combinate eficiente de către statele sale membre, trebuie să contribuie la integrarea 5G în structurile și operațiile de forță ale alianței și în rândul forțelor armate aliate.
Comunicările wireless de ultimă generație constituie un factor decisiv, deoarece inactivitatea rețelelor și latența vitezei de transfer se traduc în partajarea masivă a datelor în timp real și pentru că un consum redus de energie va afecta mărimea și greutatea sistemelor electronice care împiedică aeronavele, navele de război și trupele individuale.
5G va aduce pe câmpul de luptă noi modalități de partajare și integrare a datelor de senzori între operatori, arme și platforme, inclusiv sisteme fără echipaj.
Aceasta va permite forțelor să utilizeze inteligența artificială într-un mod care nu s-a mai întâlnit niciodată pe un câmp de luptă: încărcarea și descărcarea autonomă de camioane, trenuri, avioane și nave; conștientizarea sporită a unor situații pentru soldații din tranșee și pentru comandanții lor; direcționarea și retargetingul în timp real; noi concepte militare de operațiuni, cum ar fi zborul dronelor.
Dar, alături de oportunități, tehnologia 5G aduce cu ea și provocări profunde pentru Alianță. Dacă sunt lăsați fără coordonare, aliații riscă să folosească tehnologii 5G care să le priveze forțele de interoperabilitate și să le facă vulnerabile în fața inamicilor.
Prin urmare, NATO are nevoie de o strategie 5G pentru atenuarea, dacă nu chiar eliminarea riscurilor și poziționarea forțelor aliate la înălțimea tehnologică necesară a câmpurilor de luptă de azi și de mâine.
Alianța trebuie să acționeze acum sau, altfel, riscă să rămână în dâra 5G lăsată de concurenții săi. Secretarul general al NATO ar trebui să ia în considerare următoarele acțiuni pentru a accelera dezvoltarea unei strategii solide 5G a alianței.
Convocarea unei sesiuni informale ale Consiliului Atlanticului de Nord cu privire la implicațiile militare ale 5G.
Este imperativ ca guvernele din cadrul alianței să fie pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește capacitățile 5G și implicațiile lor pentru structurile și operațiunile forțelor militare. O astfel de informare la o sesiune combinată, cu ambasadori ai NATO și ai Uniunii Europene, ar încuraja colaborarea între cele două instituții, ambele putând influența dezvoltarea capacităților 5G în statele membre.
Însărcinarea SACEUR (Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa) cu a oferi o evaluare militară a riscurilor și oportunităților 5G și a defini cerințele pe care le generează pentru rețelele, platformele, armele și operațiunile aliate. Ambele reprezintă mijloace eficiente pentru a-i determina pe aliați să acorde prioritate tehnologiei 5G și să implementeze standarde și protocoale 5G necesare pentru interoperabilitatea și securitatea sistemului C4ISR.
Stabilirea 5G ca obiectiv prioritar al Centrului Cyber de Excelență al NATO din Estonia. Acest centru, în cooperare cu Comandamentul Aliat pentru Transformare, motorul dezvoltării capabilităților NATO, este un loc adecvat pentru dezvoltarea doctrinei, conceptelor operaționale și a tacticii care pot beneficia de puterea 5G.
Între timp, structura de comandă a Alianței și Agenția pentru Informații și Comunnicații a NATO ar trebui să lanseze o serie de proiecte-pilot pentru operaționalizarea aplicațiilor militare ale tehnologiilor 5G. Acestea pot include:
• Comandă și control securizat alimentat de 5G: Alianța ar trebui să exploreze modul în care 5G poate oferi capacități de comandă și control sigure, interoperabile pe câmpul de luptă. Un exercițiu ar putea plasa antene 5G pe tancuri sau vehicule aeriene fără pilot pentru a crea o bulă 5G în care sunt conectate mașini, dispozitive și senzori dispuși pe platforme și personal prin intermediul unei lățimi mari de bandă (Un test similar a fost deja realizat de armata germană.) NATO ar putea face același lucru cu un grup de acțiune navală.
• Instruire bazată pe 5G: alianța ar trebui să conducă la încorporarea tehnologiei 5G în pregătirea militară. Centrul Comun de Instruire al Forțelor NATO (JFTC) din Bydgoszcz, Polonia și Centrul Comun de Război (JFC) din Stavanger, Norvegia, ar putea găzdui experimente cu 5G pentru a oferi un amestec de simulări în direct, virtuale și sintetice. Primul exercițiu anual de exploatare, experimentare și examinare a interoperabilității JFTC a atras peste 1.000 de participanți din peste 20 de țări NATO și partenere. Acesta este un loc ideal prin care poate fi analizată capacitatea 5G în antrenamente și exerciții ale alianței.
• Securizarea sistemelor existente.
Eliminarea și înlocuirea echipamentelor de telecomunicații 3G și 4G – ca să nu mai vorbim de echipamentele Huawei – costă și necesită mult timp.
Agenția pentru Comunicații și Informare a NATO (NCIA) ar trebui să aibă sarcina de a identifica și a testa tehnologii care pot asigura sistemele de comunicații existente care, pentru unii, sunt costisitoare de înlocuit. Acest lucru ar facilita siguranța comunicațiilor.
Cursa pentru stăpânirea tehnologiei 5G este în curs de desfășurare. Aceasta este o tehnologie complexă și cu evoluție rapidă. Odată cu ea vin și provocări importante, dar ușor de gestionat, de interoperabilitate și securitate. Capacitatea Alianței de a asigura și a deține terenul tehnologic într-un spațiu de luptă dominat din ce în ce mai mult de operațiuni intensive de colectare a datelor va fi esențială pentru succesul misiunii – și, prin urmare, este foarte relevantă pentru NATO.