Alianța Nord-Atlantică a făcut eforturi mari pentru a nu se implica activ în războiul din Ucraina, însă având în vedere amenințările care continuă să vină din Rusia, lucrurile s-ar putea schimba.
O reacție în acest sens a venit de la un fost comandant adjunct al NATO, Richard Shirreff. El al vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre modul în care NATO ar trebui să acționeze de acum încolo.
Mai exact, fostul comandant susține că NATO ar trebui să înceapă un set de pregătiri riguroase pentru un eventual război cu Rusia, având în vedere faptul că, în ultimele săptămâni situația a fost destul de incertă.
Ce trebuie să facă NATO
Totodată, el a tras și un semnal de alarmă cu privire la modul în care lucrurile ar putea evolua. Richard Shireff susține că războiul dintre Ucraina și Rusia ar putea escalada rapid în tot restul Europei. în acest sens, statele membre NATO ar trebui să își consolideze și să își întărească atât forțele armate cât și raționamentul politic.
„NATO trebuie să se pregătească pentru cea mai proastă situație. Adică pentru război. Să mobilizeze, să reînarmeze și să pregătească o apărare impenetrabilă și capacități de descurajare de la Baltica din Marea Neagră”, a spus acesta.
Fostul comandant a adăugat că o altă prioritate este creșterea cheltuielilor pentru apărare. El a mai subliniat și faptul că, sunt șanse mari ca pacea să nu mai existe în Europa atât timp cât Vladimir Putin va conduce Rusia.
Războiul ar putea fi mai lung
În acest sens, Shireff precizează că războiul ar putea fi mai lung decât s-ar fi așteptat oricine.
„Mai mult decât atât, trebuie să creștem cheltuielile de apărare atâta vreme cât Putin rămâne la putere. Nu va exista pace în Europa câtă vreme Putin este la Kremlin. Deci, va fi un război lung. Este nevoie de o schimbare de mentalitate fundamentală a liderilor politici și în societate
Cred că miza este foarte mare pentru întreaga comunitate internațională. Europa, Ucraina și Rusia. Într-adevăr, este o bătălie existențială pentru Putin. Trebuie să câștige, dacă nu, s-a fript! De aceea riscul de escaladare este foarte ridicat”, a declarat Richard Shirreff, fost comandant adjunct al NATO.