NATO trimite o undă de îngrijorare către Rusia în contextul războiului din Ucraina. Chiar dacă teatrul luptelor este foarte departe, Alianța Nord efectuează săptămâna aceasta o demonstrație de forţă în estul Mării Mediterane.
Un balet fără sfârşit de avioane de luptă au animat luni imensa pistă de aterizare a portavionului american care navighează la nord de oraşul libian Benghazi, a arătat France Presse.
Reprezentanţii mai multor media internaţionale, între care şi AFP, au fost invitate la bordul său pentru a asista la ‘Scutul lui Neptun 2022’, manevre de antrenament care se desfăşoară din 17 mai până în 31 mai.
NATO se pregătește pentru orice eventualitate
‘Vreau ca noi să fim pe cât se poate de pregătiţi’, a explicat contramiralul Curt Renshaw.
El a spus că privește la capacităţile Rusiei şi se uită şi la ale americanilor, iar apoi se antrenează să contracareze orice ar putea face rușii şi să se apăre pe ei însuși şi pe partenerii şi aliaţii lor.
Lista lungă a ţărilor participante la aceste manevre cuprinde majoritatea membrilor Alianţei Nord-Atlantice, de la Marea Britanie şi Spania până la Franţa, Turcia, Germania, Polonia, România şi Italia. Cu toate că această operaţiune ‘a fost planificată cu mult timp înainte’ de războiul lansat de Rusia în Ucraina, ‘natura acestei activităţi de vigilenţă sporită a fost plasată într-un context diferit’, recunoaşte Rory Cheyne, un pilot britanic din Royal Navy, detaşat pe portavionul american.
‘Suntem aici pentru a lucra cu aliaţii noştri mână în mână şi pentru a fi pregătiţi pentru orice eventualitate’, a explicat el.
„Uitaţi-vă la avioanele noastre de luptă, priviţi la ce e în jurul vostru! Bineînţeles că are un efect descurajant şi cred că ar fi neînţelept să ne atace pe noi sau pe unul dintre aliaţii noştri, având în vedere capabilităţile de care dispunem’, a spus acesta.
Referitor la ‘forţele ruse, le urmărim îndeaproape, inclusiv submarinele lor şi unde se află în misiune’, a completat acesta. El a calificat drept ‘un comportament îngrijorător atacul neprovocat împotriva unui vecin european’.
Portavionul USS Harry S. Truman, un adevărat oraş plutitor
Locotenent-comandantul american Jeannette Lazzaro, un ofiţer femeie de 33 de ani, lucrează la planificarea operaţiunilor, inclusiv a planurilor de zbor.
„Războiul în Ucraina nu a avut un impact direct asupra a ceea ce facem (…) dar cu siguranţă apasă asupra gândurilor noastre. Ne antrenăm constant pentru a fi pregătiţi pentru a face faţă oricărei sarcini care ni s-ar putea cere, suntem pregătiţi pentru orice evoluţie’ a situaţiei, a adăugat ea.
Operaţiunea ‘Scutul lui Neptun 2022’ se desfăşoară în Marea Mediterană, dar şi în Marea Baltică, un alt punct fierbinte de la începutul agresiunii ruse. Într-un comunicat, NATO explică că este vorba de consolidarea ‘integrării într-o manieră fluidă a capacităţilor maritime (ale Alianţei) pentru a susţine mijloacele sale de descurajare şi de apărare’.
Portavionul USS Harry S. Truman este un adevărat oraş plutitor, care transportă circa 4.800 de militari, inclusiv membri ai armatelor aliate, ceea ce reprezintă o provocare pentru comunicarea între interlocutori de diferite limbi, în funcţie de diferitele lanţuri de comandă.