NATO va acorda Ucrainei un nou ajutor în valoare de 40 de miliarde de euro

NATO, Ucraina

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Țările din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au decis să finanţeze un nou ajutor militar pentru Ucraina. De această dată, valoarea pachetului este de 40 de miliarde de euro.

Doi diplomați occidentali au spus că țările NATO finanțează un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde. Potrivit acestora, banii ar urma să fie acordați anul viitor.

NATO finanțează un nou ajutor militar pentru Ucraina

Reuters notează că Jens Stoltenberg le-a cerut aliaţilor să se angajeze să menţină ajutorul militar pentru Ucraina la acelaşi nivel ca începutul conflictului, totalizând aproximativ 40 de miliarde de euro/an.

Totuși, statele membre nu au susţinut iniţial cererea lui Stoltenberg pentru un astfel de angajament multianual.

Un diplomat a spus pentru sursa menționată că pactul conţine o prevedere de reevaluare a contribuţiilor aliate la viitoarele summituri NATO.

Aliaţii au convenit să pregătească două rapoarte pentru a stabili ce furnizează fiecare ţară Ucrainei

Aliaţii au convenit și să pregătească două rapoarte anul următor pentru a stabili ce furnizează fiecare ţară Ucrainei, a mai spus diplomatul.

Potrivit acordului convenit, statele membre „vor încerca să îndeplinească acest angajament prin contribuţii proporţionale”.

Angajamentul financiar face parte dintr-un pachet mai amplu privind Ucraina.

Liderii NATO vor conveni asupra acestuia când se vor reuni pentru summitul aniversar de la Washington, între 9 şi 11 iulie.

Publicația menționată notează că aliaţii au decis ca NATO să-şi asume un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, preluând de la SUA sarcina de a proteja procesul.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Aliaţii au decis ca NATO să-şi asume un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina

Amintim că SUA au reunit, în 2022, naţiunile care împărtăşesc aceleaşi idei la baza aeriană Ramstein din Germania. Astfel, au format un grup care numără în prezent aproximativ 50 de naţiuni. Grupul se întâlneşte în mod regulat pentru a corela cererile de arme ale Kievului cu promisiunile donatorilor.

Acest aşa-numit „grup Ramstein” îşi va continua existenţa ca un forum politic condus de SUA. Simultan, NATO va prelua coordonarea livrărilor de arme şi instruirea trupelor ucrainene.

Totuși, diplomaţii recunosc că o astfel de mişcare ar putea avea un efect limitat. SUA reprezintă forţa dominantă a NATO şi furnizează majoritatea armamentului Ucrainei.

În cazul în care Washingtonul ar dori să reducă ajutorul occidental acordat Kievului, ar putea face oricum acest lucru, subliniază sursa menționată.

Totodată, aliaţii sunt încă în dezacord dacă este oportun să întărească formularea NATO privind viitoarea aderare a Ucrainei la alianţă.

Linia oficială a NATO este că Ucraina va adera într-o zi, scrie Reuters. Totuși, acest lucru nu se va întâmpla în timp ce ţara este în război.