NATO va lua măsuri suplimentare de descurajare în Europa de Est

Sursa: Dreamstime

Surse din cadrul Alianței Nord-Atlantice au declarat joi, 24 februarie, pentru DPA că NATO va activa planurile de apărare pentru Europa de Est pentru prima dată în istoria sa. Decizia ar fi luată după atacul Rusiei asupra Ucrainei.

NATO va lua o decizie drastică! Pentru prima dată în istoria sa, va activa planurile de apărare pentru Europa de Est

În acest context, comandantul-şef al NATO va primi mai multe puteri şi va putea, de exemplu, să ceară şi să decidă desfăşurarea de trupe, conform informațiilor transmise de dpa.com

De asemenea, NATO va desfăşura forţe suplimentare în Europa de Est şi „va lua măsuri adiţionale pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei”, după atacul Rusiei în Ucraina, şi va organiza vineri un summit de urgenţă.

„Acţiunile Rusiei constituie o ameninţare serioasă pentru securitatea euro-atlantică şi vor avea consecinţe geostrategice”, a transmis NATO la finalul unei reuniuni a ambasadorilor la Bruxelles ai statelor membre.

Ucraina a decis întreruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia

Ucraina a decis întreruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, cerând armatei ucrainene să provoace daune majore armatei ruse, care a lansat un atac asupra integrităţii teritoriale ucrainene.

„Am încetat relaţiile diplomatice cu Rusia. Ucraina se apără şi nu renunţă la libertatea sa, aşa cum cred cei de la Moscova”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de agenţia de presă Ukrinform.

În plus, Volodimir Zelenski a ordonat armatei ucrainene să provoace daune majore armatei ruse, a declarat şeful Statului Major ucrainean, generalul Valery Zaloujni.

„Comandantul suprem, preşedintele Volodimir Zelenski, a ordonat să fie provocate daune majore agresorului”, a afirmat generalul Zaloujni, citat de cotidianul Le Figaro, potrivit Mediafax.

În acest context, țările baltice şi Slovacia au invocat joi Articolul 4 din Tratatul NATO, care prevede consultări imediate între aliaţi şi care se aplică atunci când una dintre ţările alianţei se simte ameninţată, după ce Rusia a lansat în cursul dimineţii o operaţiune militară la scară mare împotriva Ucrainei, sub pretextul de a apăra persoanele de „abuzuri” şi „genocid” din partea guvernului ucrainean, transmite EFE.

Ambasadorii ţărilor membre ale blocului militar de la Bruxelles se vor reuni joi pentru a aborda situaţia din Ucraina şi consecinţele atacului „neprovocat” al Rusiei.

În cadrul consultărilor, ministerele de externe şi al apărării din Estonia vor prezenta celorlalţi aliaţi punctele lor de vedere cu privire la modul de consolidare a sistemelor de descurajare şi de apărare ale NATO în regiunea baltică.