NATO va organiza un exercițiu de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară la poligonul Cincu din Brașov
Astăzi, 8 iunie 2023, NATO va organiza exercițiul multinațional de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară „Resolute Eagle” la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din localitatea Cincu, județul Brașov, obiectivul fiind de a „crește interoperabilitatea între trupele NATO și de a împărătăși experiența în domeniul CBRN, este condus de plutonul francez de CBRN din cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat în România.”
La exercițiu respectiv vor participa aproximativ 70 de militari români, francezi și polonezi și 14 vehicule tactice, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Potrivit sursei citate anterior, plutonul francez CBRN va fi dislocat în premieră în localitatea Cincu, județul Brașov, în cadrul Grupului de Luptă Multinațional și va asigura decontaminarea personalului și a tehnicii de luptă.
Armata României, una dintre cele mai respectate din NATO
Cu o zi în urmă, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, şi şeful Gărzii Naţionale a statului american Alabama, generalul-maior Sheryl E. Gordon, au participat la ceremonia organizată pentru celebrarea împlinirii a trei decenii de la semnarea Programului de Parteneriat dintre Armata României şi Garda Naţională a statului american Alabama.
În alocuţiunea susţinută în cadrul ceremoniei, Angel Tîlvăr a arătat că semnarea parteneriatului dintre Armata României şi Garda Naţională a statului american Alabama, la 14 iulie 1993, a reprezentat o piatră de temelie pe care s-a construit Parteneriatul Strategic româno-american.
„În aceste trei decenii, militarii noştri au legat relaţii trainice de prietenie, de cooperare şi chiar de camaraderie. În aceste trei decenii, Armata României a cunoscut transformări fundamentale şi dezvoltări spectaculoase, fiind, astăzi, una dintre cele mai respectate armate din NATO, care a dovedit că poate să furnizeze securitate şi apărare solide nu doar acasă, ci şi în cele mai dificile teatre de operaţii din lume, unde a acţionat în ultimele decenii, de multe ori alături de armata americană”, a zis el.
Despre parteneriatul militar dintre România și SUA
Angel Tîlvăr a evidenţiat, totodată, gradul înalt de interoperabilitate atins în activităţile desfăşurate în comun de structurile militare ale armatelor României şi Statelor Unite ale Americii, nivel demonstrat şi pe timpul exerciţiului Saber Guardian 23, cel mai mare exerciţiu multinaţional planificat pe teritoriul României în acest an, aflat încă în desfăşurare.
„Nivelul de interoperabilitate pe care l-am văzut împreună, în cadrul secvenţei de antrenament în comun a exerciţiului Saber Guardian 23 desfăşurată la Borduşani, a fost construit cu migală, an de an, exerciţiu cu exerciţiu, misiune cu misiune, împreună cu şi alături de partenerii şi aliaţii noştri din Armata Statelor Unite ale Americii şi din Garda Naţională a statului Alabama”, a adăugat el.