NATO prevede să trimită mai multe arme grele pentru Ucraina în viitorul apropiat
Într-un interviu acordat unui publicaţii germane, Jens Stoltenberg a reamintit importanța furnizării de arme forțelor ucrainene. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent că Ucraina se poate aștepta la noi livrări de arme grele de la aliații săi occidentali „în viitorul apropiat”.
„Angajamentele recente privind armamentul greu sunt semnificative și mă aștept să fie mai multe în viitorul apropiat”, a declarat Jens Stoltenberg pentru cotidianul german „Handelsblatt”.
El a făcut aceste declaraţii înaintea unei noi întâlniri de coordonare a țărilor occidentale care furnizează ajutor Ucrainei la baza americană din Ramstein, Germania, reuniune care va avea loc pe 20 ianuarie.
„Suntem într-o fază decisivă a războiului”, a continuat Jens Stoltenberg. „De asemenea, este important să oferim Ucrainei armele de care are nevoie pentru a câștiga.”
Națiunile occidentale au fost mult timp reticente să livreze Ucrainei armament mai greu, invocând temerile de a fi atrase în război sau de a provoca Rusia. Gama de arme pe care i le oferă s-a extins acum. La începutul acestei luni, Franța, Germania și Statele Unite au promis că vor trimite vehicule blindate care transportă tancuri de infanterie sau de recunoaștere: 40 de Marder germane, 50 de Bradley americane și AMX-10 RC franceze.
Sâmbăta aceasta, Marea Britanie a anunțat că va livra Ucrainei tancuri Challenger 2, devenind astfel prima țară care furnizează Kievului tancuri grele construite în vest. Moscova a denunţat o decizie care nu va face decât să „intensifice” conflictul.
Potrivit secretarului general al NATO, președintele rus Vladimir Putin a făcut o greșeală atacând Ucraina.
„El a supraestimat puterea propriilor sale forțe armate. Le vedem greșelile, moralul scăzut, problemele de comandă, echipamentul slab”, a spus el. Dar rușii „au demonstrat că sunt gata să suporte pierderi grele pentru a-și atinge scopul”, a adăugat el, relatează site-ul francez Le Point.
Ucraina și Rusia lucrează la crearea unui coridor umanitar pentru un schimb de prizonieri
Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, poartă negocieri cu omologul său din Rusia, Tatiana Moskalkova, discuţiile fiind mediate de ombudsmanul turc, Şeref Malkoç – potrivit unui comunicat remis de Comandamentul ucrainean pentru prizonierii de război.
Dmitro Lubineţ a raportat că părțile lucrează la crearea unui coridor umanitar pentru un schimb de prizonieri și deținuți. Ombudsmanul a explicat că „vorbim despre un coridor în care vor fi returnați Ucrainei răniții grav, bătrânii, copiii, militarii și civilii”. Potrivit lui Lubineţ, în timpul întâlnirii din Turcia, părţile au reușit să oblige Rusia să recunoască nevoia de a returna Ucrainei persoanele rănite grav, fără nicio condiție prealabilă, așa cum prevede art. 110 din Convenția de la Geneva.
Politicianul ucrainean a subliniat că, în acest caz, nu este vorba despre un schimb, ci despre repatriere. Ucraina a predat Rusiei o listă cu 800 de militari răniți care se află în captivitate şi ar trebui repatriaţi.
„Am explicat acest lucru părții ruse. Nu voi spune că au fost deja de acord și că încep să se conformeze, dar au recunoscut că acest lucru este într-adevăr în conformitate cu prevederile Convenției de la Geneva”, a asigurat Dmitro Lubineţ.
De asemenea, sunt în desfăşurate negocieri pentru eliberarea civililor ucraineni care se află în captivitate din 2014. Există 377 de persoane pe această listă. În plus, Lubineţ a ridicat problema salvării prizonierilor politici ai Kremlinului, viind vorba despre 158 de ucraineni, dintre care majoritatea sunt tătari din Crimeea. Ombudsmanul ucrainean a mai subliniat necesitatea returnării altor cetăţeni deportați de ruşi, în special a copiilor. Lubineţ susţine că există solicitări în acest sens de la peste 20.000 de familii, care îşi caută rudele.
Primele două întâlniri dintre Lubineţ și Moskalkova au avut loc pe 11 ianuarie, iar a treia pe 12 ianuarie. Acestea s-au desfăşurat în Turcia. Informaţii anterioare indicau că, în timpul negocierilor, ombudsmanul Ucrainei a transmis Rusiei liste cu civili a căror locație și stare a sănătății sunt necunoscute. Prima listă include persoane de peste 70 de ani. Rușii, la rândul lor, au predat Ucrainei o listă cu persoane de peste 65 de ani, care s-ar afla în stare gravă. Pe lista respectivă ar fi peste 2.000 de persoane.
În plus, ombudsmanul rus a confirmat că 23 de cetățeni ucraineni pe care Ucraina îi considera decedaţi sunt, de fapt, în viață. Moskalkova a mai declarat că există copii în Rusia care vor să se întoarcă în Ucraina, potrivit postului de radiodifuziune digitală din Ucraina „Hromadske TV”.