Agenția spațială a confirmat luni seară că Orion a ajuns la jumătatea misiunii sale fără echipaj în jurul Lunii, adică la aproximativ 434.523 de kilometri de Pământ. Asta înseamnă mai mult de 64.374 de kilometri de partea îndepărtată a Lunii.
Recordul anterior al misiunii Apollo 13 a fost doborât
Recordul anterior pentru cea mai mare distanță parcursă de o navă spațială cu echipaj uman a fost stabilit în timpul misiunii Apollo 13 din 1970. Acea misiune, care a avut într-adevăr oameni la bord, s-a distanțat la 400.171 kilometri de planeta noastră.
Scopul misiunii Artemis I, care a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida la data de 16 noiembrie, este de a testa capsula Orion la limitele sale, asigurându-se că vehiculul este pregătit să găzduiască oameni în siguranță. Proba face parte din programul spațial mai amplu al NASA, Artemis, care are ca scop întoarcerea astronauților pe suprafața lunară pentru prima dată din anii 1970.
Au existat mai multe probleme, după cum a precizat managerul misiunii Artemis I, Michael Sarafin – în această misiune.
Una dintre acestea a fost legată de dispozitivul de urmărire stelară al lui Orion, un sistem care folosește o hartă a cosmosului pentru a le spune inginerilor de la sol cum este orientată nava spațială. Unele citiri de date nu au revenit conform așteptărilor, dar oficialii NASA au pus acest lucru pe seama unei curbe de învățare care vine odată cu operarea unei noi nave spațiale.
„Am trecut de acest aspect și a fost un leadership excelent din partea echipei Orion”, a declarat Sarafin la o conferință de presă din 18 noiembrie, potrivit CNN.
Orion a depășit așteptările NASA
Totuși, în general, performanța navei spațiale a fost „remarcabilă”, a declarat luni seară reporterilor Howard Hu, managerul programului Orion. Nava spațială depășește așteptările în anumite privințe, cum ar fi producerea cu aproximativ 20% mai multă energie decât are nevoie în realitate, a precizat el.
Sarafin a adăugat că lucrurile merg atât de bine încât NASA lucrează la adăugarea a șapte obiective suplimentare pentru această misiune, menite să adune mai multe date despre capacitățile și performanțele navei spațiale.
Acum se așteaptă ca nava spațială să se îndrepte spre Lună înainte de a-și porni motoarele joi pentru a ieși de pe traiectoria sa actuală și a se întoarce spre Pământ. Capsula Orion va reveni pe Pământ și se va prăbuși în Oceanul Pacific, în largul coastelor Californiei, la 11 decembrie.