Opozantul rus Aleksei Navalnîi este bine

Reacția sa vine în contextul în care apropiaţii săi nu au avut veşti despre el de aproape trei săptămâni. Călătoria către noul său loc de detenţie – care a durat 20 de zile – a fost ”destul de obositoare”, a precizat acesta pe X.

”Orice-ar fi, nu vă faceţi griji pentru mine. Sunt bine. Sunt uşurat că în sfârşit am ajuns”, scrie el.

Navalnîi dispăruse din colonia penitenciară din regiunea Vladimir

Opozantul rus a „dispărut” la începutul lui decembrie din colonia penitenciară din regiunea Vladimir, aflată la aproximativ 250 de kilometri est de Moscova, unde era închis, semnalând un posibil transfer către altă unitate penitenciară.

Aleksei Navalnîi, un activist carismatic anticorupție și principalul oponent al lui Vladimir Putin, în vârstă de 47 de ani, execută o sentință de 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

El a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în Rusia din perioada de convalescență în Germania, după ce a fost otrăvit cu noviciok, un act pentru care îl acuză pe Vladimir Putin și Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

Kharp, o localitate cu aproximativ 5.000 de locuitori, se află în regiunea Iamalo-Neneția, o zonă izolată situată în nordul Rusiei, dincolo de Cercul Polar Arctic, unde există mai multe colonii penitenciare rusești.

Franţa şi SUA denunţă noile condiţii de detenţie ale lui Navalnîi

Statele Unite s-au declarat „profund îngrijorate” de „condițiile nedrepte de detenție” ale lui Aleksei Navalnîi, cerând din nou „eliberarea imediată” a activistului anticorupție și îndemnând Rusia să înceteze „hărțuirea periculoasă” îndreptată împotriva sa.

”Ne bucurăm de informaţiile potrivit cărora Aleksei Navalnîi a fost localizat”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

”Însă rămânem profund îngrijoraţi de soarta lui Aleksei Navalnîi şi de condiţiile sale de detenţie nedrepte”, subliniază el într-un comunicat.

Franța condamnă transferul opozantului rus Aleksei Navalnîi într-o colonie penitenciară aflată în Arctica rusă, considerându-l o nouă încălcare a drepturilor omului. În același timp, Statele Unite s-au declarat „profund îngrijorate” de „condițiile de detenție nedrepte” în care se află acesta.

”Secretul păstrat timp de aproape zece zile de către Rusia cu privire la situaţia lui Aloeksei Navalnîi şi transferul său către un loc de detenţie deosebit de izolat, pentru  a-l rupe şi mai multe de apropiaţii săi, în timp ce starea sa de sănătate s-a deteriorat grav de la încarcerare, constituie noi evoluţii inacceptabile şi încălcări flagrante ale drepturilor omului”, denunţă o purtătoare de cuvânt a Quai d’Orsay.

”Franţa aminteşte că Rusia este, în baza dreptului internaţional, în întregime responsabilă de sănătatea deţinuţilor săi”, avertizează ea.

Parisul cere Moscovei să elibereze toţi deţinuţii politici ”imediat şi fără condiţie şi să înceteze orice persecutare judiciară a acestora”.