Nave de patrulare britanice, pregătite să protejeze zonele de pescuit în cazul unui no-deal

Marea Britanie Brexit Regatul Unit

Pescuitul este una dintre problemele importante din negocierile privind acordul post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. În acest context, în cazul în care nu va exista niciun acord, britanicii sunt pregătiți să patruleze în zonele de pescuit de la 1 ianuarie cu nave ce aparțin Royal Navy.

Patru nave de patrulare ale Royal Navy vor fi pregătite de la 1 ianuarie să protejeze zonele de pescuit din apele britanice în cazul unui ”no-deal”, respectiv un eşec al negocierilor dintre Londra şi Bruxelles privind relaţiile comerciale post-Brexit, scrie vineri publicaţia The Guardian, citată de Reuters, conform Agerpres.

Respectivele nave vor avea dreptul să oprească, să controleze şi să sechestreze orice navă de pescuit din UE care intră în zona economică exclusivă a Regatului Unit, care se poate întinde până la o distanţă de 320 de kilometri de ţărm.

”Am muncit mult pentru a ne asigura că suntem pregătiţi pentru orice eventualitate”, a declarat publicaţiei The Guardian o sursă din Royal Navy.

Pescuitul este una dintre principalele chestiuni asupra cărora Regatul Unit şi UE nu reuşesc să convină la negocierea unui acord post-Brexit. În timp ce mediul de afaceri este îngrijorat de un posibil ”no deal”, industria britanică a pescuitului l-a atenţionat pe premierul Boris Johnson să-şi respecte promisiunea principală care a motivat ieşirea din UE, aceea că Regatul Unit ”va prelua înapoi controlul”. Reprezentanţii britanici ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice, solicitat insistent de ţările UE interesate.

Un acord rămâne posibil

Miniştrii german şi irlandez de externe au declarat vineri că încă este „posibilă” încheierea unui acord comercial între UE şi Regatul Unit după Brexit, în pofida impasului actual al discuţiilor, relatează AFP.

„Credem că un acord este cu siguranţă dificil, dar încă posibil”, a declarat germanul Heiko Maas, a cărui ţară prezidează Consiliul UE până la finalul acestui an.

„Credem în continuare că este posibil să avem un acord comercial şi care să guverneze relaţiile” între Regatul Unit şi UE, a întărit omologul său irlandez Simon Coveney, în cursul unei conferinţe de presă la Berlin.

„Vom negocia atâta timp cât va rămâne o fereastră deschisă”, a adăugat ministrul german.

„Dorim, bineînţeles, un acord rezonabil”, a repetat el.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care speranţele pentru ajungerea la un acord păreau să se diminueze vineri, comentează France Presse.