Nave ruseşti se îndreaptă spre nordul Australiei. Incidentul, înainte de summitul G20 de la Brisbane

Australia supraveghează patru nave ruseşti aflate în largul coastelor sale nordice, într-un context tensionat între cele două ţări de la catastrofa zborului MH17 din estul Ucrainei.

Este vorba despre un crucişător "puternic înarmat", un distrugător, un remorcher şi o navă de aprovizionare.

"Armata monitorizează navele ruseşti, care traversează apele internaţionale către nordul Australiei", au anunţat forţele armate australiene într-un comunicat.

Majoritatea analiştilor consideră această prezenţă navală un semn al voinţei lui Vladimir Putin de a-şi "netezi calea" înaintea reuniunii G20 din weekend, la Brisbane, unde este aşteptat.

Participarea lui Putin a fost contestată de autoritățile australiene de la Canberra, furioase după doborârea în iulie a zborului MH17, efectuat de un avion aparţinând companiei Malaysian Airlines, într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul rebelilor proruşi.

Statele occidentale acuză faptul că această catastrofă a fost provocată de un tir de rachetă de tip Scud furnizată de către Rusia. Moscova a dezmințit permanent acest lucru. Incidentul s-a soldat cu 298 de morţi, inclusiv 38 de australieni.

Premierul australian Tony Abbott a promis să-l interpeleze în mod direct pe Putin, la Brisbane, cu privire la doborârea avionului malaysian de tip Boeing 777. Cei doi s-au întâlnit săptămâna aceasta la Beijing, cu ocazia Summitului APEC.

Pe de altă parte, Casa Albă exclude o nouă întâlnire Obama – Putin la Summitul G20 care are loc în weekend la Brisbane, în Australia.

"Nu mă aştept" la o nouă întâlnire, a declarat Ben Rhodes, consilierul lui Obama, într-o conferinţă de presă.

Întrebat despre natura discuţiilor pe care le-au purtat cei doi lideri marţi, la Beijing, la Summitul APEC, Rhodes a evocat discuţii "scurte, directe", în care Obama a insistat asupra "importanţei respectării acordurilor de la Minsk".

"În afară de situaţia din Ucraina, cei doi lideri au abordat negocierile privind dosarul nuclear al Iranului, în care noi am cooperat cu ruşii şi situaţia din Siria", a spus Ben Rhodes.

Într-o convorbire telefonică, miercuri, şefii diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi americană John Kerry au îndemnat la ajungerea cât mai rapid la un acord în dosarul nuclear iranian.