Nazare: Nu reorganizăm Compania Naţională de Autostrăzi pentru a nu pierde bani UE

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare a declarat miercuri, că nu va fi spartă în două entităţi Compania Naţională de Autostrăzi deoarece este în derulare procesul de absorbţie de fonduri europene pentru mai multe proiecte.

"Nu reorganizăm Compania pentru că ne aflăm în mijlocul procesului de absorbţie a banilor europeni pe o serie de proiecte aflate în derulare, iar Fondul Monetar Internaţional nu acceptă schimbări în timpul derulării acestor proiecte", a spus Nazare, la încheierea unei întâlniri pentru consultări cu membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC), care a avut loc la Hotel Radisson.

Ministrul a arătat că trebuie mare atenţie la deficitul bugetar şi în ceea ce priveşte proiectele derulate de comisionari angajaţi în contracte cu statul, deoarece autorităţile vor trebui să finanţeze de la buget diferenţele de sume care nu vor mai putea fi acoperite de dezvoltatori pe parcursul lucrărilor.

"În cazul unor asemenea situaţii trebuie examinate cu mare atenţie regulile Comisiei Europene şi înţelegerea la nivel european privind deficitele la nivelul ţărilor membre", a spus ministrul.

În ceea ce priveşte licitaţiile pentru proiectele de infrastructură din România, ministrul Nazare a arătat că "este deschis participării oricăror companii din orice ţară ar fi acestea", inclusiv din China.

Întâlnirea s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui FIC, Steven Van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, bancă care finanţează proiecte importante pe segmentul corporate.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, Compania Naţională de Autostrăzi ar urma să fie dirijată în două entităţi distincte, una pentru întreţinere şi cealaltă pentru proiecte.

Consiliul Investitorilor Străini (Foreign Investors Council – FIC) reuneşte 130 de companii multinaţionale prezente în România, reprezentate la nivel de preşedinţi şi directori executivi, şi are ca scop elaborarea de documente de poziţie privind evoluţiile din diferitele sectoare economice, care ulterior sunt prezentate factorilor de decizie – Guvern, Parlament, Preşedinţie, cu scopul de a sprijini aceste instituţii în adoptarea celor mai bune decizii macroeconomice.